Mindennapok

Ez történik a testeddel, ha utálod a munkádat

Egyre többen tapasztalják, hogy választaniuk kell tulajdon testi-lelki egészségük és munkahelyük között. Vajon te is érintett vagy?

Soha nem fejeltem el életem második munkahelyét: nem azért, mert annyira szerettem, hanem azért, mert majdnem kinyírt. Egy német cég magyar leányvállalatánál lettem asszisztens, ahol kettő darab kellemetlen stílusú felettes osztotta be az időmet – az életemet. Nyolc hónapon át minden reggel hasmenéssel ébredtem, az első hónapban sikerült öt kilót fogynom, újra elkezdtem rágni a körmeimet, és napi nyolc helyett tizenkét óra volt a munkaidőm.

Fiatal voltam, tapasztalatlan és bizonyítani akartam. Kár volt! Teljesen eltoltak a falig ahhoz, hogy egy életre megtanuljam, nincs az a munkahely, ami megér annyit, hogy idegösszeomlással végezzem. 

Tudom jól, ezzel a tapasztalattal nem vagyok egyedül, egy olyan világban élünk, amikor örülni kell a munkának, hiszen a „kellemetlen” munkahelyi körülmények eltörpülnek az élet sárga csekkjei mellett. Ennek ellenére gyakran mégis rákényszerít minket az élet, hogy döntsünk: A munkánk vagy az egészségünk? Ha ezeket a testi tüneteket tapasztalod, lépned kell!

stresszes nő

Fotó: Profimedia

Nem tudsz aludni

„A leggyakrabban ez az első panasz, amivel találkozunk – magyarázza Monique Reynolds klinikai szakpszichológus. – Az érintettek egy része vagy nem tud elaludni, vagy nem tud eleget aludni, mert az agya megállás nélkül zakatol. Az éjszaka közepén megébrednek, és a napi teendőkön gondolkodnak.” Néhány álmatlan éjszaka még nem a világ vége, ám ha ez rendszeressé válik, a test jelez, a stressz mértéke toxikus

Fáj a fejed

Aki „veszélyes zónaként” gondol a munkahelyére, már reggel harci készenlétben teszi be oda a lábát: izmai megfeszülnek, a nyak és a vállak „beállnak”, ami fejfájáshoz és migrénhez vezet. A stressz élettani tüneteket produkál, aztán fájdalom formájában testesül meg.

Folyamatos izomfájdalmaid vannak

A stresszes munkahelyi körülmények próbára teszik a szervezetet, a folyamatos fenyegetettség hatására az agy kiadja a parancsot: adrenalin és további stresszhormonok árasztják el a testet. „Az idegrendszer megállás nélkül éber üzemmódban van, hogy reagáljon és megelőzze a kellemetlenségeket” – magyarázza a szakember. Aki tetten éri, hogy tartása görnyedt, vállai védekező pozícióba dermedtek, állkapcsa merev, az gondolja át, hogy biztosan jó helyen van-e.

Mentális állapotod romlik

Ha egy aggódásra hajlamos ember egy mérgező munkahelyi légkörben kénytelen mindennap dolgozni, jó eséllyel nagy árat fizet: olyan mentális állapotba juthat, amiből kilábalni nagyon nehéz. Például a munkahelyen tapasztalt igazságtalanság, az egyenlőtlen elbánás az egyik legjellemzőbb körülmény, ami súlyos depresszióhoz vezethet.

Gyakrabban leszel beteg

Aki egyik betegségből zuhan bele a másikba, az gondolkodjon el azon, mi lehet az oka annak, hogy immunrendszere szüntelenül sztrájkol. Segítünk: a munkahelyi stressz az egyik leggyakoribb indok. 

Nem vágysz a szexre

Nyugalomra, kipihentségre és természetesen időre van szükség ahhoz, hogy a nemi vágy felébredjen és helyet kapjon a mindennapokban. Aki a munkáját “hazaviszi”, az könnyen megfosztja magát a testiségtől, nemcsak idő nem jut rá, de a szervezet is mással van elfoglalva. 

Állandóan enervált vagy

A munkahelyi stressz okozta egyik leggyakoribb tünet a kimerültség. Aki azt tapasztalja, hogy hiába alszik eleget, hiába pihen napközben, a folyamatos, bénító fáradtságtól megszabadulni mégsem tud, vegye komolyan teste figyelmeztetését!

Az emésztésed felborul

Puffadás, székrekedés, emésztési zavar: a munkahelyi stressz számtalan emésztési panaszhoz vezet, az ugyanis komoly hatással van a bélflórára, befolyásolja, hogy mit „vesz be a gyomrunk” – ez pedig rányomja bélyegét a hangulatra. Sok ember életében tipikus tünet a vasárnap délutáni gyomorfájás, ami a hétfőtől való rettegés egyik tünete. 

Megváltozik az étvágyad

Az étvágy közvetlen kapcsolatban áll az agyműködéssel, akut stressz esetén az agy harci készültségbe „rántja” a szervezetet, kiadja a parancsot, hogy semmi másra ne koncentráljon, csakis a potenciális veszélyre. Ebben az állapotban, bár az étvágy másodlagos, a stressz hatására rengeteg stresszhormon szabadul fel, ami megnöveli az étvágyat, az pedig gyorsan „vigasszá” válhat. 

Mit tehetsz?

Mit tehet az ember, ha a fenti tünetek rendre átveszik az irányítást? Szakemberek három lehetséges megoldást vázolnak fel:

Pihenő – Aki olyan munkahelyi légkörben kénytelen dolgozni, ahol a stressz megkerülhetetlen, adjon időt és teret a szervezetének, hogy megpihenjen, feltöltődjön. Aki megteremti idegrendszere számára a lehetőséget, hogy lekapcsoljon, az képes fenntartani az egyensúlyt!

Gondolkodás – A kognitív viselkedésterápia úgy tartja, hogy a gondolkodás határozza meg azt, hogyan érzünk. Akinek nem áll módjában munkát váltani, változtassa meg a gondolkodását, hozzáállását! 

Felmondás – Ha a fenti tüneteken túl olyan körülmények is közrejátszanak, mint az állandó túlóra, az igazságtalanság, a folyamatos kontroll és elszámoltatás, a bizonytalan időbeosztás és kifizetések, akkor nincs más választás, új munka után kell néznie. Egy ilyen munkahelyen kár a testi tüneteket orvosolni, a problémák súlyosabbak. 

Forrás: Huffpost.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top