Mindennapok

Számít a véleményed: mondd el, te mennyire vagy boldog!

Sírva vigadás, panaszkodás – mondják, hogy a magyarok nem túl derűlátó nemzet. A boldogságkutatás adatai azonban egyre javuló tendenciát mutatnak.
boldogság

Te elégedett vagy az életeddel? Büszke vagy arra, amit elértél? Mik azok a tevékenységek, amelyeket önfeledten élvezel, és milyen gyakran gyakorlod őket?

2019-ben ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel ismét (2017 és 2018 után immár harmadszor) nagyszabású kutatás készül a magyarok boldogságszintjéről a Boldogságtérkép megrajzolása projekt keretében, amit a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja közösen végez Bagdi Bella, az alapítvány elnöke és prof. Oláh Attila, a kutatócsoport vezetője irányításával.

A vizsgálat célja egyrészt annak felmérése, hogy évről évre hogyan változik a magyar lakosság boldogságszintje (eddig biztatóak az eredmények), másrészt az is a vizsgálat tárgya, vajon milyen tényezők magyarázzák azt, hogy egyesek nagyon boldognak és elégedettnek, míg mások kevésbé boldognak és kevésbé elégedettnek vallják magukat.

A tavalyi, 2018-as kutatás szerint a legboldogabb megyeszékhely Szombathely volt, és a megkérdezettek minden régióban sokkal boldogabbnak mondták magukat, mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon volt a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű.

A kutatás azt is megállapította, hogy a nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbak voltak. A tavalyi felmérés azt is megerősítette, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallották magukat, azok jelentősen boldogabbak voltak, és ugyancsak boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők érezték magukat.

Most rajtad a sor!

A kutatást vezető szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy vegyenek részt a most induló kutatásban, és minél többen töltsék ki és osszák meg családtagjaikkal és barátaikkal a kutatás kérdőívét, amit az ELTE Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának munkatársai állítottak össze. A kérdőív ezen a linken érhető el, és pár perc alatt a végére lehet érni, mi már teszteltük.

Az eredményeket 2019. március 20-án, a boldogság világnapján teszik közzé.

A gyerekeknek már iskolában is tanítják a boldogságot

Az utóbbi évek egyik legszerethetőbb iskolai programja minden bizonnyal a boldogságórák bevezetése volt, amit 2014 szeptemberében indított el a Jobb Veled a Világ Alapítvány szervezésében Bagdi Bella, az alapítvány elnöke. A program kidolgozói között ott van Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta is.

Ma már több mint 1000 iskolában és óvodában elérhetők a boldogságórák, ami a pozitív pszichológia eredményeire építve ad módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez a gyerekeknek. Pár évvel ezelőtt Judit kolléganőnk is részt vett egy boldogságórán, és az élmény teljesen magával ragadta. Az akkor készített riportját itt találjátok meg, garantáltan színt visz a hétfőtökbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top