Mindennapok

Ha a férfi igazán szeret, önmagán is képes túllépni

A megcsalás és a gyerekvállalás talán a legtöbb vitát és a legnagyobb indulatokat kavaró témák egy párkapcsolatban. A most következő történetek főszereplői a saját bőrükön tapasztalták meg ezt.

Sokszor hallani, hogy a nők mennyi mindent megtesznek egy kapcsolatért, mennyire háttérbe tolják saját szükségleteiket a partnerükével szemben. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy nagyon sok olyan férfi is van, aki óriási vállalásokat tesz azért, hogy megmaradjon, fejlődjön, mélyüljön a párkapcsolata, hogy a partnere boldog és elégedett legyen. Nem, kérem, nem a köznyelvben papucsnak csúfolt férfiakról van szó, akik szorongva rendelődnek a nő alá, hanem azokról, akik a szeretett nőért nagyon sok mindent megtesznek.

Talán sokaknak beugrik erről a Meg Ryan és Andy García főszereplésével készült, Ha a férfi igazán szeret című film, melyben egy pár küzdelmeit követhetjük végig az alkoholizmus árnyékában. A film jól mutatja be, hogy mi mindenre „elég” a férfi szerelme, milyen egy párkapcsolat egy nagyon nehéz időszakban, és milyen úgy küzdeni, ha a férfi meg akarja menteni a kapcsolatot, és nem akarja a könnyebb utat választani, nem kíván kilépni belőle. Szeretné szeretni a feleségét, szeretne mellette lenni, szeretne tenni valamit a nő felépüléséért, önmaga megtalálásáért.

A filmből megismert férfi, férj, apa nem példa nélküli. A való életben is rengeteg férfi áll ki a szeretett nő mellett, és próbál mellette lenni, próbálja támogatni. Szokás mondani, hogy a sikeres férfiak mögött egy nő áll, ám ez sokszor igaz fordítva is; sok nő mögött áll egy szerető, támogató férfi.

Feláldoznád-e a legnagyobb álmodat?

Zoli és Sári a harmincas éveik közepén jártak, amikor megismerkedtem velük. Azért kerestek meg, mert Sári nem szeretett volna gyermeket vállalni, miközben Zoli mindig is nagy családról álmodott. A beszélgetéseink alatt rájöttek, hogy nagyon keveset tudtak igazi álmaikról, vágyaikról, amikor belevágtak a házasságba. A férfi azt gondolta, hogy Sári – éppen úgy, mint szerinte minden nő – házasságra, gyerekekre, családra vágyik, így aztán csalódottnak és becsapottnak érezte magát, amikor a felesége közölte, hogy ő nem ilyen életet képzelt el. „Azt hittem, hogy pont a függetlenségem, a határtalanságom miatt szeretett belém” – mondta Sári, aki értetlenül állt a kettejük között egyre nagyobbra növekvő feszültségek előtt.

A fiatal pár sokat sportolt, utazott, nagy baráti körük volt. Sári szerint olyan életet éltek, melyről messziről virított, hogy gyermekről szó sem lehet.

Az igazság az, hogy mindketten feltételeztek, gondoltak valamit, de azt sosem beszélték át.

Sári nem akarta becsapni Zolit, csupán feltételezett valamit, ahogyan azt a férfi is tette; ám látva férje csalódottságát, hajlandó lett volna lezárni a kapcsolatukat, hogy a férfi más mellett találhassa meg azt, ami számára fontos.

Zoli végül azt mondta, olyan nagyon szereti Sárit, hogy hajlandó lemondani az általa kergetett nagycsaládos álmokról, hiszen a jelenlegi életének a lezárása sokkal nagyobb veszteség lenne a számára. A döntés gyors volt, ám az álmok elengedése és az ebből adódó veszteségek feldolgozása már nem ment olyan könnyen. Zolinak több évbe került, mire túljutott minden nehézségen. Az ítélkező barátok, a vádaskodó szülők nem könnyítették meg a dolgukat, de ők kitartottak a döntésük mellett. Zoli sokszor megkapta, hogy náluk az asszony hordja a nadrágot, mert ő dönthetett arról, hogy milyen lesz a családjuk. Erre sokszor csak nevetve válaszolta, hogy mindenki azt gondol, amit akar, de ő tudja, hogy dönthetett volna másképpen, és ő Sárit, a vele közös életet akarta és akarja. 

Manapság sokszor előfordul, hogy ha egy kapcsolatban az egyik fél nem azt vagy nem úgy kapja a másiktól, ahogy elképzelte, már lép is tovább, és ritkaságszámba megy, hogy valaki elgondolkodik azon, át tudná-e alakítani a jövőről alkotott képét, hogy megmaradhasson, fejlődhessen az, amit a párkapcsolatuk jelent. Zoli – még ha egy időre el is vesztette – megtartotta a boldogságot, amit Sári jelentett neki. Úgy alakították ki az életüket, hogy azt teljesnek éljék meg. Zoli nem alkut kötött, csupán megelégedett azzal, amije volt, és amije van.

Megbocsátható a megcsalás? (fotó: istock)

Hazugság, megcsalás – meg lehet-e bocsátani?

Gyuláék akkor kerestek meg, amikor napvilágra került az élettársa, Anna hűtlensége. Anna egy munkahelyi csapatépítés mögé bújva elutazott egy hétvégére a szeretőjével, ám kikerült róluk egy fotó az egyik közösségi oldalra, és lebuktak. Gyula ekkor jött rá, hogy az addig példásnak és boldognak hitt kapcsolatukba valami hiba csúszhatott. Amikor szembesítette Annát a fotóval, kiderült, hogy ez a mostani alkalom csak a jéghegy csúcsa volt, a viszony több hónapja húzódik, a kapcsolatukat hazugságok egész sora mérgezi.

Gyula valami hasonlóra készült fel a hétvége alatt, de mégsem akart hinni a tényeknek sem. Az első sokk után arra kérte Annát, hogy kíséreljék meg közösen kitalálni, merre, hogyan tovább, és próbálják megoldani a helyzetet. Anna elmondta, hogy bár szereti Gyulát, valami hiányzott számára a kapcsolatukból: a nőiességét akkor tudja a legjobban megélni, ha érzi, hogy vonzó a férfiak számára, és el tudja csábítani őket. Kiderült az is, hogy a mostani viszony nem az első volt Anna életében.

Bár összetört, Gyula nem akarta elhagyni Annát: azt szerette volna, ha a nő mellette találja meg a nőiességét, a boldogságát. Arra biztatta feleségét, hogy járjon el terápiába, hogy kiderüljön, miért fontos számára, hogy a nőiességét más erősítse meg.

Akik tudtak a történtekről, ökörnek és felszarvazott baromnak tartották Gyulát, ő viszont minden erejével igyekezett feldolgozni a csalódottságát, a bánatát és a veszteségét. Nem kívánt hallgatni azokra a szólamokra, amelyek azt szajkózták, hogy aki ennyiszer megtette, az a jövőben is meg fogja tenni.

Szerette Annát, és csak az lebegett a szeme előtt, hogy támogatni szeretné a nőt, hogy megmaradhasson a kapcsolatuk kiskapuk nélkül.

Anna eljárt terápiába, és amellett, hogy komoly önismeretre tett szert, ráeszmélt arra is, milyen értéket jelent számára Gyula. Az odafigyelés, a támogatás, az elfogadás észrevétele megszépítette önmagát a saját szemében, és elmélyítette a férfi iránti érzéseit.

Mi a megbocsátás receptje?

A tapasztalat és a statisztika is azt mutatja, hogy ha egy nő lesz hűtlen a partneréhez, a kapcsolat nagyon ritkán menthető. Vajon mi a recept azoknál, akiknél ez mégis bekövetkezik? Gyuláéknál a férfi kitartása és szerelme lendítette túl a párt a problémákon, hogy a férfi ne felszarvazott, sértett vadként üldözze el a nőt, vagy fusson ki a világból, hanem küzdjön érte. Ő gyógyítani akarta a sebeit nem csak mutogatni, illetve fájlalni, és bár lassan, de vissza is épült a bizalma – közben pedig Anna nem csak visszatalált hozzá, hanem igazán megtalálta benne azt, amit keresett.

A kapcsolatokban sok mindenen át tud segíteni, ha a felek szeretik a másikat, és szeretve érzik magukat, ám fontos kérdés, hogy az élet hozta változások, a nehézségek után is képesek maradnak-e erre. Tudják-e úgy szeretni egymást, hogy nem biztos, hogy olyan marad a másik fél, amilyennek megszerették?

A korábban említett filmre visszatérve: szerethető például a feleség az alkoholmámor nélkül is? Ahogy Andy García is mondja a Ha a férfi igazán szeretben, gyakran összezavarodunk, de ha sokat teszünk azért, hogy tudja a másik, mennyire szeretjük, talán minden rendben lesz.

Most igazi sikertörténeteket írtam le, amelyek arról tanúskodnak, hogy a férfiak is nagyon sok mindenre képesek, ha igazán szeretnek. Nem papucsok, akiket elnyom, megfélemlít a lehengerlő nőuralom, hanem bátor férfiak, akik vállalják a sebeiket, és felállnak, hogy megküzdjenek a szeretett nőért. Betegségek, veszteségek, sérelmek, fájdalmak, vetélytársak, elveszett álmok, függőségek – sok minden emelhet gátat számukra, de ezen éppúgy átküzdik magukat, mint nagyon sok nő is, aki szereti a társát. Ha mellettetek is egy ilyen férfi áll, ne felejtsék el megölelni, és elmondani neki, mennyire szeretitek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top