Mindennapok

5 kulcsmondat a nárcisztikus ember lefegyverzésére

Számos cikkben foglalkoztunk már a nárcisztikus bántalmazással. Most jöjjön némi hathatós segítség az áldozatoknak.

A nárcizmus témakörével már sokat foglalkoztunk: megmutattuk, melyek az egyértelmű jelei annak, hogy nárcisztikus ember hálójába kerültünk, írtunk már a manipulációs trükkökről, amiket a nárcisztikusok alkalmaznak, felfedtük, hogy milyen jelek utalnak a rejtett nárcizmusra a párkapcsolatokban, most pedig szeretnénk öt olyan kulcsmondatot adni a kezetekbe, amivel leszerelhetitek a narcopatát.

Lisa A. Romano coach és mentor, aki kifejezetten a nárcizmus áldozataival foglalkozik, egy videóban tette közzé azt az öt mondatot, amelyek tényleg működnek az egyik legnehezebb kihívás esetén, a nárcisztikusok leszerelése során. 

A videó elkészítését egyik olvasójának kétségbeesett üzenete inspirálta: „Nárcisztikus személlyel élek együtt, minden napomat együtt töltöm vele, kéne néhány kulcsmondat, amivel kibillenthetem az egyensúlyából!” A coach nem azt válaszolta, hogy nincsenek varázsmondatok, hanem azt, hogy vannak, de a megismerésük előtt a nárcisztikus bántalmazás áldozatainak tisztázniuk kell magukban egy nagyon fontos gondolatot: 

Nem kontrollálhatjuk egy másik személy valóságképét. Nincs jogunk erre, és nem is vagyunk képesek rá.

Keményen kell dolgoznunk azon, hogy megváltoztassuk a fejünkben futó programot, mert gyakran nem értjük meg: sokszor azért bosszankodunk, mert valakinek olyan képzete alakult ki rólunk, ami nem tetszik nekünk. Megkérdőjelezzük a másik személyben rólunk kialakult képet, azért bosszankodunk, mert valaki valamit gondol rólunk, bármi is legyen az. És bizony

csodálatos dolog történik akkor, amikor elkezded elfogadni, hogy az embereknek joguk van téves képet kialakítani rólad.

Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk az öt kulcsmondatot, amelyekkel elkezdhettek kísérletezni, hogy a nárcisztikus személyt kizökkentsétek az egyensúlyából. 

1. „Sajnálom, hogy így érzel.”

Ezzel a kijelentéssel hatékonyan kibillenthető a tudálékos, csak a maga igazát hajtogató nárcisztikus. „Bele akart vinni a vitába, és rá akart venni, hogy védekezz. Ha viszont megérted, hogy joga van úgy látni téged, ahogy akar, és ezt te nem tudod befolyásolni, ezért csak ennyit válaszolsz, akkor egyszerűen lefegyverzed őt, és kiszabadítod magad abból a dinamikából, ami nem vezet sehova.”

2. „Elfogadom, hogy téves képzeted van rólam.”

Ezzel elvágod a pszichés kötelékeket, amik a nárcisztikus személyhez kötnek, és tudatod vele, hogy nem fogadod el a manipulációját. Bárhogy is érez, az teljesen megfelel neked.

3. „Nincs jogom felülbírálni, hogy milyennek látsz engem.”

Ez nagyon hasonlít az előzőhöz, de valójában azt fejezed ki vele, hogy megértetted: olyannak lát téged, amilyennek, és ezzel nem értesz egyet, de teljes mértékben el tudod fogadni. A nárcisztikus személy ránk akar sütni valamit, amit mi elfogadunk, és továbblépünk.

„Nem könnyű a feladat, mert halljuk, amit a nárcisztikus személy mond: átírja a múltat, minket néz hülyének, manipulál, és azt hangoztatja, hogy nem is az történt, ami, nem is azt hallottuk, amit, vagy nem is azt tette, amit tett. Ez a mondat viszont azt mondja a narcopatának, hogy nem kívánsz belemenni ebbe a harcba, és bármit is gondol, rendben van, te egyszerűen nem foglalkozol vele” – magyarázza Lisa, hogy miért hatékony mondat ez.

4. „Úgy gondolom, el kell fogadnom, hogy így érzel.”

„Minden arról szól, hogy lehetővé kell tenni a személy számára, hogy az legyen, aki akar, és el kell fogadni a látásmódját akkor is, ha zavar, és pokoli fájdalmat okoz. Ha azt az egyértelmű üzenetet küldöd a nárcisztikus személynek, hogy joga van a saját valóságképéhez, és nincs jogod felülbírálni, hogy milyennek lát téged, akkor egyértelműsíted, hogy nem akarsz részt venni a játékában” – vési bele Lisa a néző fejébe, hogy mennyire nem kell magunkra venni a nárcisztikus vagdalkozásokat.

5. „A te dühöd, nem az én felelősségem.”

Mi, társfüggők és empatikus emberek szenvedünk, félünk attól, hogy haragra gerjesztünk valakit, a nárcisztikus pedig tudja ezt: ezért lesz haragos, ezért kiabál, és ezért nem vesz tudomást rólunk. Távol tartja magát tőlünk, mert tudja, hogy társfüggőként, empatikus emberként szükségünk van az érzésre, hogy kapcsolatban vagyunk valakivel.

– lebbenti fel a fátylat a coach azoknak az empatáknak a felelősségéről, akiknek használniuk kell ezeket a mondatokat, hogy megszabaduljanak egy nárcisztikus bántalmazó kapcsolatból.

Az útmutatóból egyébként a gyakorlati megvalósításra is kapunk tanácsot: mondjuk ki sokszor a mondatokat, hogy gördülékenyen menjenek, természetesnek hassanak, és ne engedjük meg többet, hogy a nárcisztikus emberek véleményétől való félelem irányítson minket!

Engedd meg, hogy az emberek önmaguk legyenek, még a nárcisztikus személyek is. Nem kell hagynod, hogy manipuláljanak, nem kell belemenni a játszmáikba.

Forrás: YouTube

Kiemelt kép: Jules-Cyrille Cave: Narcissus, 1890 (Wikimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top