Mindennapok

A gondolataid megfiatalíthatnak téged?

Beata Bishop, a transzperszonális pszichológia egyik úttörője szerint a tudat meglepő dolgokra lehet képes, a helyes gondolkodással akár a biológiai óránkat is visszatekerhetjük.

Érdekes bejegyzést osztott meg nemrég a Relax Caféblog szerzője: mint írja, tudatos pozitív gondolkodással akár a szervezetünkre is jó hatást gyakorolhatunk. A posztban a híres magyar származású sztárpszichológust, Beata Bishopot idézi.

kor, öregek, tudat, gyógyulás

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

„Egy izgalmas kísérlet bebizonyította, hogy az elvárások kikapcsolása és a képzelőerő még igen idős embereket is döbbenetesen meg tud fiatalítani – írja Lelki mentőöv című könyvében Bishop. – Néhány évvel ezelőtt Ellen Langer, a Harvardi Egyetem pszichológusprofesszora egy csoport öreg, legyengült férfit egyhetes elvonulásra hívott. Arra kérte őket, éljenek úgy, mintha húsz évvel fiatalabbak lennének. Szállásukat húsz évvel korábbi stílusban rendezte be, beszerezte a két évtizeddel azelőtt divatos zeneszámokat, sőt az akkori sportesemények hangfelvételeit is lejátszotta a csoport nagy örömére” – írja a pszichológus.

Langer megpróbálta visszaforgatni a vendégek tudatában lévő jelképes óramutatót. A kísérlet résztvevőinek szigorúan tilos volt bármi olyasmiről beszélniük, ami a húszéves „időzárka” után történt, viszont megtárgyalták a kor népszerű könyveit, és megnézték a korszak legjobb filmjeit is.

A professzor arra biztatta őket, hogy az általuk megszokott külső segítség nélkül lássák el mindennapi feladataikat. „Merész terve bevált: néhány nap alatt a férfiak tartása kiegyenesedett, jobban mozogtak, gyorsabban jártak, élénkebben beszélgettek, sőt még a hallásuk is megjavult” – idézi fel a kísérletet Bishop.

A férfiaknak az egyhetes elvonulás alatt sikerült „visszatekerniük” a biológiai órájukat, és nemcsak a tudatukat, hanem a szervezetüket is rá tudták venni, hogy megfiatalodjon. „Azóta több más kísérlet is igazolta, hogy a test alkalmazkodik ahhoz, amit a tulajdonosa a korához illőnek tekint. Ha pedig ez így van, akkor vállaljunk felelősséget testi állapotunkért és egészségünkért! Az energia a gondolatot követi” – összegez Bishop.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top