Mindennapok

Lelki elsősegély 30 percen belül? Igen, létezik ilyen

Nemcsak a testi bajok orvoslására lenne szükség 0–24 órában elérhető ügyeletre, hanem a lelki sebek gyógyítására is. Közösségi adománygyűjtéssel összedobták, Milánóban már működik a lelki ambulancia!

A pszichológiai ambulancia megálmodója, Alessando Calderoni milánói pszichológus, akit többek között a lelki egészségre vonatkozó, egyre szomorúbb adatok inspiráltak. Az Európai Unió lakosainak 38 százaléka évente legalább egyszer kerül olyan helyzetbe, amikor nagy szüksége lenne egy szakértő lelki támogatására, a pszichológus azonban hozzátette, hogy ebbe nem számítanak bele azok az esetek, amikor az érintettek úgy gondolják, hogy teljesen rendben van, ha időnként mélypontra kerülnek. Azoknak, akiknek valós segítségre lenne szüksége, csak negyede beszél másoknak a problémáiról. Az erre vonatkozó számítások szerint – hacsak nem történik valamilyen kedvező változás –

2030-ra Európában a pszichés zavarok jelentik majd a legnagyobb egészségügyi kihívást.

„A célunk az, hogy életre hívjuk a Pszichológiai Ügyeletet, ami 30 perc alatt lelki elsősegélyben részesítheti azokat, akik valamilyen nehézséggel küzdenek, ami miatt vészhelyzet alakul ki” – foglalta össze dióhéjban a 45 éves Alessandro Calderoni, amikor idén tavasszal útjára indította felhívását egy közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon, ahol 76 felajánló jóvoltából össze is jött az a 10.000 euró, amire szükségük volt a projekt elindításához. A pszichológus kiemelte, hogy az ügyeleten nem pszichiátriai betegeket kezelnek, hanem pszichológusként nyújtanak segítséget jól képzett, lelkes kollégáival karöltve. A szakemberek azoknak, akik kisebb összeggel is hozzájárultak tervük megvalósításához, lélekvidító ajándékkal köszönték meg a felajánlást: aki 10 euróval szállt be, egy imaginációra épülő relaxációs hangfájlt kapott, aki 20 eurót tett a közös kasszába, az stresszoldó meditációt kapott hangfájlban, míg azok, akik 60 vagy 100 euróval támogatták a program létrejöttét, személyes konzultációt vagy stresszoldó masszázst kaptak cserébe.

Alessandro Milánóban szerezte a diplomáját, és ott is dolgozott. Miután páciensek tucatjával foglalkozott nap mint nap, egyre élesebben kirajzolódott előtte, hogy alapvetően kétféle ember kéri pszichológus segítségét: az egyik, aki mélyreható változásra vágyik, és ezért kész is együtt dolgozni a lélekdoktorral, azt sem bánva, hogy a folyamat hosszabbra nyúlhat, a másik pedig, aki valamilyen hirtelen jött probléma miatt a lehető leggyorsabb segítséget szeretné kapni, hogy minél hamarabb könnyíthessen a lelki terhein. Így született meg a pszichológiai ügyelet gondolata – a fiatal pszichológus ezt a helyet olyannak álmodta meg, ahonnan mindenki elégedetten és nem mellesleg felszabadultan távozik. Itt nincs szükség előzetes időpont-egyeztetésre és hosszas várakozásra a találkozásig, a cél az, hogy mielőbb találkozhasson a szakértővel az, aki lelki nehézségekbe ütközött.

„Három barátomnak meséltem erről a tervemről, Nicole és Lorella hozzám hasonlóan pszichológusok, Alessandro pedig ügyvéd. Összeraktuk a tudásunk legjavát, egyesítettük az erőinket, és szívből reméljük, hogy az ötletünk megvalósításával sokaknak segíthetünk. Kezdetben Milánóban működtetjük a pszichológiai ügyeletet, a tervünk azonban az, hogy szép lassan egyre több helyen elérhetővé váljon. Olyan nagykorú pácienseknek nyújtunk segítséget, akik valamilyen krízishelyzetbe kerültek, például erős szorongással küzdenek, depressziósak, nem tudják feldolgozni egy szeretett személy halálát vagy egy kapcsolat végét, valamilyen traumatikus élményben volt részük, kapcsolati problémákkal küzdenek, elveszítik a motivációjukat és üresnek érzik az életüket, kiközösítik őket vagy mások céltáblájává válnak, netán bántalmazták őket, és az adott pillanatban úgy érzik, hogy egyedül nem képesek megbirkózni a helyzettel” – részletezte Alessandro Calderoni.

Van segítség, ha maga alá gyűr a bánat (Fotó: Pexels)

A Milánóban életre hívott pszichológiai ügyelet gyors és azonnali segítséget nyújt a betérőknek, az olajozottan működő, pszichológusokból és pszichoterapeutákból álló csapatnak köszönhetően. Megjelenésében nincs semmi extra, pontosan olyan, mint bármelyik rendelő, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell előre bejelentkezni: egy várószobából és két kisebb helyiségből áll, ahol a szakembereknek kiönthetik a szívüket a bajba jutottak. A beszélgetésért jelképes összeget kérnek, a 25 év alattiak és a 65 év felettiek pedig további kedvezményben részesülnek. A konzultáció maximum 30 percig tart, és egy páciens maximum 8 alkalommal fordulhat itt a pszichológusokhoz. Azon túl, hogy a hozzáértők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a leghatékonyabb módon nyújtsanak lelki elsősegélyt, a megfelelő terápiát is kidolgozzák a pácienseknek, ha az itt előírt 8 látogatás nem lenne elegendő a lelki fájdalom enyhítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top