Mindennapok

Forró sör és olívaolaj – módszerek a világból nátha ellen

Minden országnak megvan az olykor kifejezetten vicces gyógymódja megfázásra, ami jól jöhet, ha téged is utolértek a vírusok.

Magyarországon tíz emberből hét gondolkodás nélkül bevet valamilyen gyógyszermentes házi praktikát, csak hogy mielőbb megszabadulhasson a nátha vagy az influenza kellemetlen velejáróitól. A listán még mindig előkelő helyen állnak a magas C-vitamin-tartalmukról híres gyümölcsök, az ezekből készült italok és torokcukorkák – betegség esetén a C-vitamint még azok is elkezdik szorgosan szedni, akik egyébként nem nagy vitaminfogyasztók, azt remélve, hogy ez egy csapásra véget vet a panaszaiknak. A forró tea és a méz népszerűsége is töretlen hazánkban, az utóbbi években pedig hatalmasat lépett előre a frissen reszelt gyömbér, minden hagymaféle, a pálinka és a csípős paprika is. Ha azonban átlépjük az ország határát, azt láthatjuk, hogy máshol egészen más módszerekre esküsznek az emberek – ezekből válogatunk az alábbiakban.

Lengyelország

A mértékkel fogyasztott alkoholos italok jótékony hatását a világon szinte mindenütt kiaknázzák, ha nátháról van szó: Lengyelországban például forrón kortyolják a barna sört, úgy tartják ugyanis, hogy ennek köszönhetően minden téli nyavalyát le lehet győzni.

Németország és Japán

A sör gyógyító tulajdonságaiban a németek is szentül hisznek, de a japánok is örömmel csatasorba állítják a folyékony kenyeret, ha megfázás üti fel a fejét – szerintük kifejezetten jót tesz kínzó köhögés esetén, és gyorsíthatja a felépülést, ha valakit tüdőgyulladás kínoz. A sör sikerének titka az a komlóban rejlő gyulladáscsökkentő anyag, amitől a kórokozók gyorsabban menekülőre fogják.

Oroszország

Oroszországban mindennapos orvosságnak számít a vodka, ám ennek kitartó fogyasztása sem garantálja, hogy elkerüli őket a megfázás. Ha támadnak a vírusok, kedvelt módszerük az édes málnalekvárral kevert tea iszogatása is, amiből több bögrényit is legurítanak naponta. Hogy kedvező hatásait kifejthesse, a náthás beteget teázás után ágyba parancsolják, és jó melegen betakarják.

Franciaország

Egy régi francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben ér véget, ám közben kitérőt tehet a fülben, az arcüregben vagy a torokban. Hogy elejét vegyék a kórokozók terjedésének, lelkesen fogyasztják a gyömbérfőzetet, ami úgy készül, hogy levágnak egy körülbelül kétcentis darabot a friss gyömbérből, leforrázzák három deci forró vízzel, majd fogyasztás előtt lefedve állni hagyják 15-20 percig.

Csehország

Csehországban forró fokhagymalevessel próbálják enyhíteni a téli kínokat, ha pedig igazán hathatós segítségre lenne szükség, csípős változatban készítik el a levest, ami szabaddá teszi a légutakat, és gyorsabban megszabadíthatja a beteget a náthától. Furán hangzik, de egy próbát megér: szerintük a hatás akkor lesz teljes, ha a leves elfogyasztása után a könyökünket pár perc erejéig meleg vízben áztatjuk.

Olaszország

Olaszországban a vörös- és a fehérbort is szívesen bevetik nátha ellen. Az első verzióhoz egy egész üveg vörösbort beleöntenek egy edénybe, négy kanál mézzel édesítik, majd kezdődhet a fűszerezés: beledobnak egy rúd fahéjat, három-négy szem szegfűszeget, frissen reszelnek bele szerecsendiót, és hozzákevernek egy csipetnyi erős csípős paprikát. Mindezt forrásig hevítik, majd szűrőn át bögrékbe kanalazzák, és melegen fogyasztják.

A fehérboros fűszeres italhoz szintén egy üveg bort öntenek egy edénybe, hozzákevernek két-három kanál mézet, beledobnak két-három friss rozmaringágacskát és hozzáreszelik egy (lehetőleg vegyszerrel kezeletlen) citrom héját. Mindezt összeforralják, lefedve állni hagyják 5-10 percig, majd leszűrik, és melegen kortyolják.

Szicília

A szicíliaiak esküsznek az olívaolaj különleges gyógyerejére: úgy tartják, hogy ha naponta három-négy kiskanálnyit elfogyasztunk belőle, hamar elillan a torokfájás, és gyorsabban regenerálódik a szervezet a betegség után. A sok orrfújástól kipirosodott, meggyötört orrot is lelkesen kenegetik hámosító krémek helyett olívaolajjal, mert szerintük a kiszáradt és irritált bőr is gyorsabban gyógyul az olívának köszönhetően.

Ukrajna

Magas C-vitamin-tartalma miatt sokfelé sokan javasolják a káposzta fogyasztását is. A belőle készült saláta vagy leves fontos része lehet a megelőzésnek vagy a gyógyulásnak, de Ukrajnában például külsőleg is bevetik: ha fáj a torkuk, 15-20 percre káposztaleveleket fektetnek a nyakukra, hogy enyhítsék a gyulladást.

Fontos!

Ha a házi gyógymódok alkalmazása és a pihenés ellenére három-négy napon belül nem tapasztalsz javulást, netán erősödnek a tünetek, mindenképp fordulj orvoshoz! Ha nehezen igazodsz el a vény nélkül kapható készítmények között, bátran kérj segítséget a patikában, és mielőtt kiválasztanád az orvosságot a náthádra, mindig említsd meg, ha tartósan szedsz valamilyen gyógyszert!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top