nlc.hu
Mindennapok

Influenza elleni védőoltás

Hiánycikk lett nálunk az influenza elleni védőoltás, Európából sem kapunk többet egyelőre

Magyarországon 1,4 millió adag vakcina jut térítésmentesen 9,7 millió lakosra.

Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül. Egyelőre úgy fest, idehaza a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket.

Nincs elég influenza elleni oltóanyag

Vakcina. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A lap importőr forrása az eddigi beszerzési tapasztalatai alapján azt valószínűsíti, hogy

a mostani influenzaszezonban itthon nem lesz a patikákban oltóanyag.

 

Piaci forrásaik szerint Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra, így onnan egyelőre biztosan nem tudnak rendelni a magyarországi nagykereskedők. Az importra azért volna szükség, hogy az utóbbi évekhez képest jelentősen megnőtt lakossági igény miatt mindenki megkaphassa az oltást, aki szeretné, akár magánúton is. Jelenleg ugyanis csak a közellátásban, a háziorvosnál jelentkezve lehet vakcinát igényelni, illetve számos munkáltató vállalja dolgozói beoltatását, de patikában vagy magánszolgáltatónál nincs készleten. 

Magyarországon 1,4 millió adag vakcina jut térítésmentesen 9,7 millió lakosra.

Ahogyan mi is megírtuk, a korábbi évekhez képest ötszörösére, vagy akár hatszorosára is nőtt azok száma, akik influenza elleni védőoltást kérnek. Még akadnak olyan praxisok, ahol elérhető a védőoltás, de ezek száma egyre fogy, a háziorvosok pedig nem tudnak mást tenni, csak várólistára rakják az igénylőket.

Ezenfelül úgy tudni, a 3 év alatti gyermekeknek adható oltást a kormány nem juttatta el a rendelőkbe. Novák Hunor gyerekgyógyász szerint az intézkedésnek van elfogadható magyarázata. Ezek közül az egyik, hogy az influenzajárvány várhatóan január-február magasságában tetőzik majd, így azok, akik szeretnék magukat beoltatni, bőven időben vannak még.

Híreink a koronavírus-oltásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top