nlc.hu
Mindennapok

Szappanfa koronavírus vakcina

A koronavírus-oltás egy chilei növény, a szappanfa kipusztulását okozhatja

Szerinted megéri a koronavírus-oltás ezt az áldozatot?

A Novavax nevű amerikai gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának előzetes tesztjei szerint a Novavax oltása nemcsak hatásos lehet, de a tesztalanyok kedvezőtlen mellékhatásokról sem számoltak be. A Novavax oltásával azonban van egy komoly bökkenő – írja a 444.hu:  kell hozzá ugyanis egy anyag egy, nagy mennyiségben csak Chilében megtalálható fából, és még az is elképzelhető, hogy ha az egész világot a Novavax termékével kellene beoltanunk, akkor azzal ki is pusztítanánk a növényt.

A koronavírus vakcina egy fa kihalását okozhatja

A koronavírus oltás egy fa kihalását okozhatja (Fotó: Pixabay)

Ez a fa a chilei szappanfa vagy Quillaja saponaria. A növényben lévő szaponin egyik komponense, a QS-21 elengedhetetlen összetevője a Novavax oltásának.

A COVID-vakcinák annyira megdobhatják a szaponin iránti keresletet, hogy már most el kellene kezdeni szappanfa-ültetvényeket létrehozni Chilén kívül is, főként azért, hogy ne pusztuljon ki a faj.

A szappanfa-kitermelő partner, a Desert King vezetői szerint nem kell annyira aggódni, szerintük a chilei szappanfa-állomány a jelenlegi szaponin-előállítás többszörösét is fenntarthatóan ki tudná szolgálni, csak a chilei kormány túl óvatosan állapította meg az éves kitermelési limiteket. Azt viszont ők is elismerik, hogy a szaponinellátás biztosítása érdekében más országokban is érdemes lenne chilei szappanfát telepíteni. 

A szaponin nemcsak gyógyszerek, hanem állateledelek, szénsavas üdítők, édességek, permetszerek előállításában is nagyon hasznos. 

Legfrissebb híreink a vakcináról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top