Mindennapok

Várólistára rakják a háziorvosok a pácienseket, akik az ingyenes influenza elleni védőoltást kérik

Sok háziorvosi rendelőben már beadták az idős vagy krónikus betegeknek az influenza elleni védőoltást, és az első szállítmány már el is fogyott. Egyelőre hiába várnak az utánpótlásra.

A korábbi évekhez képest ötszörösére, vagy akár hatszorosára is nőtt azok száma, akik influenza elleni védőoltást kérnek. Még akadnak olyan praxisok, ahol elérhető a védőoltás, de ezek száma egyre fogy, a háziorvosok pedig nem tudnak mást tenni, csak várólistára rakják az igénylőket – írja a Telex.

Vakcina. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Vakcina. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A kormány szerint Magyarország venni és gyártani is tud még influenza elleni vakcinát, viszont a négykomponensű vakcinát gyártó Sanofi azt nyilatkozta, hogy ők már nem terveznek újabb készleteket szállítani. A kormány idén is 1,3 millió adag, három vírustörzset tartalmazó magyar vakcinát gyártatott le, és a gyógyszertáraknak szánt százezer darab négykomponensű oltást is felvásárolta a Sanofitól. Utóbbit a háromévesnél fiatalabb gyerekeknek, és az állapotos nőknek lehet beadni.

A jelenlegi helyzetet egy háziorvos így jellemezte:

Az elosztásakor első körben max. 200 db oltóanyagot igényelhetett minden háziorvos… ezt a 200 db-ot az meg is kapta, aki az első nap délelőttjén ment az oltásokért, aki viszont aznap délután, annak már csak 100 db jutott, mondván, hogy »nem gondoltuk, hogy minden háziorvos kérni fogja a 200 db-ot«. 

Mivel a háziorvosok tisztában voltak vele, hogy ennyi védőoltás nem lesz elég, prioritási listát állítottak fel: első körben a hatvan év feletti, valamint a krónikus betegségekben szenvedő pácienseiket oltották be. A fiatal és egészséges pácienseknek azt javasolják, várjanak türelemmel. Egy kis vigaszunk azért van: az influenzajárvány érkezését a szakemberek december második felére várják, addig pedig reménykedhetünk újabb adag vakcina érkezésében.

A koronavírus és az influenza kapcsolatáról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top