Mindennapok

A sokat bántott autista kisfiú most főzős videóival hódít, állapota is sokkal jobb azóta

A 10 éves autista kisfiút megnyugtatja a sütés, különösen a pizzakészítés.

A 10 éves Hamza elszigetelődött társaitól, és depressziós lett egészen addig, míg el nem készítette első pizzáját. Az autista fiú most már boldog, és nagybátyja segítségével készíti el inspiráló főzős videóit.

Az autista fiú viselkedése pozitívan változott, mióta főzős videókat készít - Youtube

Az autista fiú viselkedése pozitívan változott, mióta főzős videókat készít – Youtube

Hamza édesanyja szerint a sütés-főzés segített fiának lelkileg átvészelni a sokéves iskolai bántalmazást, ami autizmusa miatt érte őt. A marokkói fiú diagnózisát hároméves kora óta tudják.

A WHO szerint az autizmus spektrum zavar olyan állapotok sorozata, melyekben legfőképpen a szociális viselkedés, a kommunikáció, a nyelv érintett, és az egyének érdeklődése és tevékenysége szűk körű, rendszerint ismétlődő. Az édesanya, a 29 éves Khadija szerint a fiú nem élhetett emiatt normális gyerekkort, mindig otthon volt, nem szocializálódott, és depresszió alakult ki nála.

Sokan bántalmazták a fiamat, inzultálták őt az állapota miatt. Ezért nem járt többé a játszótérre sem” – mondta Khadija. A fiú terápiája is stresszt okozott a családnak, hiszen rengeteg pénz költöttek egyéni fejlesztésre. „Négy iskolába is elvittem, de mindig visszautasították a teszt után. Azt mondták róla, hiperaktív.” Az anya szerint Hamza nem erőszakos, csupán figyelemre és gondoskodásra van szüksége.

Végül a család talált egy iskolát, ahol az igazgatónak szintén autista a gyermeke, ezért a dolgozók is érzékenyítve vannak erre a speciális állapotra. Innentől kezdve Hamza részt vett számos közösségi tevékenységben, és főzni is elkezdett. „Hihetetlenül boldoggá tette őt a pizzakészítés” – mondta el az anya, aki szerint a sütés tanította meg gyermekének a színeket, az egyszerű formákat, a különféle anyagokat vagy az alapvető konyhai eszközöket.

Khadija bátyja, Abdelilah egy Youtube-csatornát is létrehozott a fiú számára, és segít neki videókat készíteni. Azóta Hamza sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb.

(Dailystar)

További cikkeink autizmus témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top