Mindennapok

Irtó cuki állatkölykökkel kedveskedik anyák napjára a fővárosi állatkert

Óriási baby boom volt idén az állatkertben, egy videóban az összes újszülött!
Zulu, a szurikátakölyök az állatkertben

Különösen sok a kisállat most a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert év eleje óta sok kölyök jött világra különböző állatoknál.

Az erszényesek közül a Bennett-kenguruknál szinte mindegyik nőstény erszényében van „zsebibaba”, akik már rendszeresen kilesnek, sőt elő is merészkednek onnan, a legidősebb kicsi pedig már nem is nagyon szokott visszatérni az erszénybe – írja az intézmény.

A szintén az erszényesek közé tartozó rókakuzuk is kölyköt nevelnek éppen. A Pálmaházban lakó, a tatuk rokonsági körébe tartozó matakóknál március 16-án és április 11-én is született egy-egy utód, a velük szomszédságban lakó éji majmoknál a legifjabb bébi március 20-án született.

A veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál öt kölyök született április 11-én, az indiai antilopoknál márciusban kettő, áprilisban pedig még egy borjú jött a világra. Gyermekáldás volt az elmúlt hetekben az indiai tarajos sülöknél és a nagy maráknál is.

Az idei évben született kisállatok közül minden bizonnyal Hada, a tapírborjú a legnépszerűbb. A februári születésű nőstény állatot néhány hetes korában, épp akkor tervezte bemutatni az állatkert, amikor a koronavírus járvány miatti rendkívüli intézkedések életbe léptek. Így a jövevény hivatalos bemutatkozására végül csak április elején kerülhetett sor, akkor is az interneten keresztül. A kicsi nevére szavazni is lehetett, amelyre végül tízezernél is több voks érkezett. 

Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál április elején négy pihés fióka kelt ki a tojásból, de szaporodtak a pelikánok, a pápaszemes pingvinek, a hüllők közül pedig a szivárványos boák és a sisakos baziliszkuszok is.

Az állatkerti ifjúság persze nemcsak az elmúlt hetekben, hónapokban világra jött kisállatokból áll, hiszen sok faj esetében hosszabb ideig, akár évekig is eltart, amíg a kicsit elérik a felnőttkort. Így a kertben cseperedő kisállatok között van például Kuglóf, féléves lajhárbébi, Arun, a két és fél éves kiselefánt, Indigo, és a tőle csak néhány héttel fiatalabb gorillakölyök is.

(MTI)

(Kiemelt kép: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Ha még több cuki állatos tartalmat olvasgatnál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top