Mindennapok

Az 1300 éves, titokzatos leláncolt tölgy legendája

Tudtad, hogy létezik egy tölgyfa, amit a legenda szerint egy átok miatt láncoltak le? Mi igaz a különös legendákból?
Ismered a leláncolt tölgy legendáját?

Az 1300 éves tölgyfa az angllai Staffordshire-ben, Alton falu közelében rozsdás láncokkal borítva ijesztgeti a környéket. Bár a turistáknak csupán mesének tűnhet a tölgy legendája, de az ott lakók tudják, hogy van igazságtartalma.

Átok reá!

A helyi legenda szerint 1821-ben egy este Shrewsbury grófja, név szerint John Talbot hazafelé tartott az Alton Towers nevű birtokán. Épp mikor elhaladt az öreg tölgy mellett, egy idős asszony állította meg a hintót, hogy pénzt kérjen, ám a gróf elzavarta. A koldus a arrogáns visszautasítás miatt átkozta el a grófot, az átok pedig úgy szólt, hogy ahány ág szakad le a birtokon álló tölgyről, annyi családtag haljon meg a gróf családjából. Aznap éjjel hatalmas vihar kerekedett a környéken, melynek során letört egy ág a tölgyről, reggelre pedig a gróf egyik családtagja meghalt. A gróf annyira megrémült, hogy leláncolta a tölgyet, hogy soha többé ne veszítsen el még egy ágat.

Az átkot 2007-ben is tesztelték, amikor a tölgyről számos láncot leszedtek és letörtek több ágat is róla. Értesítették a gróf leszármazottait a történtekről, de szerencsére egyikük sem esett össze holtan. Tehát az átok már vagy erejét vesztette, vagy nem is létezett, de mind tudjuk, hogy a legendák nyomokban igazságot is tartalmaznak, Dan Weatherer, a leláncolt tölgyről szóló The Legend of the Chained Oak című kisfilm forgatókönyvírója alaposan utánajárt a történetnek, s véleményét, tapasztalatait megosztotta a filmben…

A varázserejű tölgy

Weatherer kutatásai szerint a tölgy láncait az 1800-as években készítették, tehát a legenda keletkezésének idejében már valóban léteztek. A tölgyfákat varázserejűnek tartották a kereszténység előtt, ezért és a kora miatt eshetett pont erre a tölgyre a választás, amikor láncokat aggattak rá.

Weatherer is csak mendemondákra és spekulációkra tudott hagyatkozni ebben a kérdésben, de még a leglogikusabb magyarázatban is találni egy csepp babonát, például, hogy a tölgynek gyógyító ereje van. Ezen a ponton kell megemlíteni a fához vezető, kőből épített lépcsőket, melyekkel könnyebben hozzáférhetővé válnak a láncok. A feltételezés szerint ezeket építették először, hogy segítségükkel tudják feltenni a láncokat a fára – ez pedig nem egy hidegvérű gróf hirtelen cselekedetére utal, hanem tudatos építkezésre. A legvalószínűbb magyarázat a láncokra ezek alapján az, hogy így akartak segíteni a fának hajlott kora miatt, ezzel akarták megelőzni a kidőléstől.

Nézd meg videón is a legendát:

Forrás; Kiemelt kép: Unsplash

Még több legenda:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top