nlc.hu
Mindennapok

Tüdőrák vagy koronavírus

Nagyon nem tesz jót a tüdőrák diagnosztizálásának és kezelésének a koronavírus-járvány

Az Egyesült Királyságban drámaian, 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával küldtek további vizsgálatokra. A gyakori koronavírus-esetek miatt gyakran félrediagnosztizálják a tüdőrákosokat.

A tüdőrák túlélési rátájának javulásában az elmúlt húsz évben elért eredmények veszhetnek el a koronavírus miatt Nagy-Britanniában: a járvány kezdete óta a kezelésekre várók harmada meghalt és az új diagnózisok száma is drámaian visszaesett – írja a Infostart.

Sokan összekeverik a koronavírus tüneteit a tüdőrákkal

Fotó: Unsplash

Egy felmérés szerint a tüdőrákban szenvedők életére, betegségére és kezelésére hatalmas hatása volt a pandémia első hullámának: jól mutatja ezt az, hogy a tavaszi karanténidőszakban az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik.

A koronavírusos esetek gyakori előfordulása miatt a háziorvosok sok esetben diagnosztizálhattak félre betegeket, akiknek köhögése rák eredetű volt, ám ők a Covidra gyanakodva annyit mondtak nekik: maradjanak otthon.

David Baldwin professzor, a Nottinghami Egyetem légzőszervi specialistája szerint a tüdőrákkal kezelteknek már legalább egyharmada meghalt a pandémia kezdete óta.

Sir Mike Richards, a szigetország onkológiai intézetének korábbi vezetője szerint a betegek egy része addig maradt otthon köhögéssel, amíg állapota jelentősen súlyosbodott. Ennek eredményeképp nagy mértékben megnőtt a tüdőrák késői szakaszában orvosi segítségért fordulók száma.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top