Mindennapok

Amerikai rémálom: a „mintaapa”, aki egy nap megunta a családját, ezért végzett feleségével és két kislányával

A családon belüli erőszak nem válogat, és ideje lenne nem adni a látszatra. „Pedig igazi mintaapa és mintaférj volt” – mondták Chris Wattsról, aki egy szempillantás alatt kiirtotta teljes családját.

Minden bizonnyal ismeritek ti is a tökéletes élet típusú Facebook-profilokat. A tökéletes család, azaz a hibátlan férj, a mintaapa, a  huncut gyerekek, akik néha azért rosszalkodnak a tökéletes házban. A vidám, nyaralós képek, a borozgatós baráti találkozók, a fantasztikus munka közben, fantasztikus munkatársakkal készült fotók. A háláról, hitetlenkedéstől duzzadó kiírások a Facebook-falra, amiben a nő vagy férfi nem hiszi el, mennyire szerencsés, hogy ilyen élete van, nem is érti, mivel érdemelte ezt ki annyi korábbi megpróbáltatás után.

Az amerikai, Colorado állambeli Frederickben élő Shanann Watts ma is elérhető Facebook-profilja pont ilyen. Nem volt olyan nap, hogy ne posztolt volna valamit, videót vagy fotót, és a családja, két lánya és férje legintimebb pillanatait is megosztotta az ismerőseivel, követőivel. Ez a kitárulkozás egy kicsit a munkája része is volt, egy egészséges életmódot promotáló, fogyást elősegítő MLM-cég termékével, a Thrive-val dolgozott. Mint lupusban szenvedő beteg pedig saját életén, betegségén, családján, útkeresésén keresztül tette hitelessé magát és a terméket.

AMERICAN MURDER: THE FAMILY NEXT DOOR, top: Shanann Watts, her husband Chris Watts and their daughters, 2020.,Image: 561610149, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Shanann Watts családjával a Facebookon (Fotó: Profimedia)

Továbbra is a látszatnál (vagyis a pofiljánál maradva), Shannan Watts egy gyönyörű nő volt, férje, Chris Watts pedig szintén, filmbe illően jóképű. A pár együtt, két csodaszép lányukkal, a 4 éves Bellával és a 3 éves Celeste-tel kiegészülve, egy nagy közhelyt eldurrantva, maga volt az amerikai álom reklámja.

Hátborzongató belegondolni, hogy Shanann utolsó videóinak egyikén éppen azt mutatja be, hogyan árulja el férjének, hogy harmadik közös gyermeküket várják.

A felvételen Chris Watts (mint sok másikon is), egy pillanatra azért láthatóan zavarban van, nem komfortos neki ez a kitárulkozás, ám másodpercek múlva már boldogan csókolja feleségét, szeretgeti, és látszólag örül annak, hogy újra szülők lesznek. Íme a már említett videó:

Csakhogy pár héttel később a magzat, Shanann és a két kislány is halott lesz.

A Netflixen futó, American Murder: The Family Next Door már a második dokumentumfilm, ami ebből a – látszólag – hihetetlen történetből készült. A digitális kornak és a magunk után hagyott digitális lábnyomnak köszönhetően szinte pontosan végigkövethető a Watts házaspár kapcsolatának pár hét alatt bekövetkező (ám nyilván régóta érlelődő) romlása, és Shanann erőfeszítései annak megmentésére.

Erre nem a facebookos bejegyzésekből lehet következtetni, azokon az utolsó pillanatig a tökéletes család látszata van, hanem Shanann és a barátai közötti üzenetváltásokból derül ki, akiknek arra panaszkodott, hogy a férfi 180 fokos fordulatot vett, teljesen megváltozott, nem beszélt vele, hozzá sem ért.

A dokumentumfilmből az is látszik, hogy a Watts-házaspáré egy olyan szempontból speciális eset, hogy egészen a tragédia előtti pár hétig, a férfi a barátok, a család és maga Shanann szerint is „mintaapa és férj” volt, sőt, Shanann saját magát nevezi dominánsnak a kapcsolatban, akinek a férje minden kérését teljesíti. Hogy ez valóban így volt-e, azt nyilván nem lehet még a legközelebbi hozzátartozók beszámolójából sem biztosra tudni, de azt igen, hogy  a tragédiával bepillanthatunk egy minden bizonnyal pszichopata, narcisztikus ember működésébe, és abba, hogy a felszín alatt mi rejtőzik. Pontosabban mi nem…

Shannan Rzucek és Christopher Watts 2010-ben házasodtak össze, a dokumentumfilm szerint Watts szüleinek ellenzésével szembemenve. A Watts család úgy érezte, Shanann kisajátítja, „leuralja” introvertált fiukat, a nő és anyósa között a gyerekek miatt a későbbiekben is vita volt.

Az anyós-meny harc ellenére a pár látszólag nagyon boldog volt, 2013-ban megszületett Bella, 2015-ben pedig Celeste. Észak-Karolinából saját családi házba költöztek Coloradóba, ahol Shanann folytatta a munkáját a Thrive-nál, Christopher pedig egy olajvállalatnál helyezkedett el, kutakat felügyelt.

Nyolc év házasság és csupán pár hétnyi vészharang

A problémák először 2018 nyarán jöttek elő, amikor Shanann és a lányok több hetet töltöttek otthon a nő szüleinél, Észak-Karolinában. Chris nem kísérte el őket, a nő üzeneteire is ritkán válaszolt, alig lehetett rávenni, hogy esténként beszéljen a gyerekekkel. Shanann számos chatüzenetet küldött barátnőinek, aggódva, hogy baj van a házasságával, ám Chris tagadta, hogy bármi gond lenne, sőt, a nyaralás utolsó hetére családja után utazott. Igaz, a barátnőkkel történő további üzenetváltásokból kiderült, hogy a férj továbbra is távolságtartó és közömbös volt. 

Pár nappal azután, hogy hazaértek a családi vakációból, Shanannek 2018 augusztus végén Arizonába kellett repülnie, hogy részt vegyen egy szakmai konferencián. Augusztus 13-án, hajnali 1:48-kor tette ki barátnője, Nickole Atkinson az otthona előtt, amit a ház biztonsági kamerái rögzítettek is.

Ez az utolsó felvétel Shanannről, ezzel kezdődik a dokumentumfilm trailere is:

A vészharangot maga Atkinson kongatta meg, aki rendkívül furcsának találta, hogy telefonfüggő barátnője nem válaszol másnap reggel az üzeneteire. Atkinson azt is tudta, hogy a 15 hetes várandós Shanannek időpontja volt a nőgyógyászánál, ezért odatelefonált, hogy barátnője megjelent-e. Amikor kiderült, hogy nem, Atkinson a házához ment és kihívta a rendőrséget.

Az egészről videófelvétel van, arról is, ahogy a férj, Chris Watts látszólag teljes nyugalommal hazaérkezik, mikor sokadjára hívja Atkinson, hogy tán nem ártana jönnie, mert nem látja sem a gyerekeit, sem a feleségét a házban, pedig Shanann kocsija ott áll a garázsban. A kiérkező rendőr a férj engedélyével átkutatta a házat, ahol semmi nyoma nem volt dulakodásnak, ám a gyerekeknek és Shanannek is hűlt helyük volt. Ellenben megtalálták a nő gyógyszerét és telefonját, jegygyűrűjét, Atkinson pedig rögtön tudta, hogy nagy a baj.

„Valami nem stimmel a pasival”

A dokumentumfilm legdermesztőbb jelenete ezután következik. Amikor Chris Watts és a rendőr átmennek egy szomszédhoz, aki felajánlja, hogy megmutatja az ő biztonsági kameráinak felvételeit, ugyanis az egyik pont a Watts-ház garázsára néz. A felvételeken látszik, hogy Chris hajnalban beparkol a terepjárójával a garázs bejáratába és hosszú időn át pakol bele. Az értetlenül néző szomszédnak és rendőrnek lazán csak annyit mond, hogy szerszámokat pakolt. Ám, amikor már épp távoznak, a szomszéd egy pillanatra visszahívja a rendőrt, és ketten megbeszélik, hogy Watts nagyon gyanúsan viselkedik.

Chris a rendőröknek később bevallotta, hogy előző éjjel, mikor Shanann megérkezett, veszekedtek, mert elmondta a nőnek, hogy el akarja hagyni. Szerinte lehet, hogy felesége „begőzölt” és elvitte a lányokat is magával.

A „mintaapa", aki egy nap kiirtotta a családját

Shanann Watts és lányai Bella és Celeste (Fotó: profimedia)

Két nap sem telt el Atkinson bejelentésétől, amikor a rendőrök már biztosak voltak abban, hogy a férfi titkol valamit. Watts csúnyán megbukott a hazugságvizsgálaton is, és szeretője, Nicole Kessinger is felhívta a rendőröket, hogy elmondja, komoly viszonya van nyár óta a férfival, aki állítólag halálosan szerelmes belé (később kiderült, hogy Wattsnak számos, házasságon kívüli kalandja volt, de Nicole volt az első komoly).

Watts, miután megtudta a vizsgálat eredményét, apja kérésére vallott. Először azzal állt elő, hogy Shanann mérgében megölte a lányait, erre ő elvesztette a fejét, és megölte Shanannt. Azt is elárulta, hogy a munkahelyére vitte a holttesteket. Feleségét egy sekély sírba tette, két lánya holttestét pedig egy-egy olajtartályba helyezte.

A férfi története azonban nem stimmelt, a nyomozók pedig addig szorították, amíg elmondta a borzalmas igazságot. Hogy először Shanannt ölte meg, ekkor sétált be nagyobbik lánya, Bella, akinek azt mondta, anyja beteg. De akkor eldöntötte, a gyerekeket is meg kell ölnie. A lányaival együtt elvitte Shanann holttestét az olajmezőre, a kicsiket pedig ott, helyben ölte meg, egy takaróval megfojtotta őket.

A gyilkosságokért Chris Wattsot 2018 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A gyilkos Wisconsinban tölti büntetését, mivel biztonsági okokból nem ülhetett Coloradóban. Napi 23 órát tölt a cellájában, egy órát lehet csak kint.

Evil Chris Watts is seen here being strip searched by investigators just hours before he was arrested for the murders of his pregnant wife and their two young daughters back in August.Agents photographed Wattss chest, hands, torso, back, neck, head and legs for the purpose of the investigation.The shirtless images reveal the Colorado killers collection of tattoos, including a huge Metallica inking on his upper back in tribute to his favorite band.Just two hours later Watts, 33, was formally arrested and cuffed in the same room.The images have been released by investigators in the shocking Colorado case following an open records request.Last month Watts had his sentences handed down, including three consecutive life terms without the possibility of parole for the murder of his pregnant wife Shanann, 34 who was carrying their unborn son and daughters Bella, aged four, and Celeste, aged three.Prosecutors say Watts strangled his wife for two minutes, before suffocating their two children.The bodies had been dumped by Watts and were discovered on August 16 at the Anadarko oil and gas drilling site where he worked near their home in Frederick on the northern outskirts of Denver, Colorado.According to authorities Watts was having an affair with a female coworker and had told her he and his wife were separating.06 Dec 2018,Image: 400964662, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no

Chris Watts letartóztatása után (Fotó: profimedia)

Szerelmes levelek egy családirtónak

Ennek ellenére és sokak sajnálatára azonban Watts egyáltalán nem unatkozik a börtönben. Könyv készült a gyilkosságokról a saját beszámolója alapján, amiben bevallotta, nem érzett bűntudatot, miután kiirtotta a családját, mert csak arra tudott gondolni, hogy új szerelmével lehet. Azt is bevallotta, hogy megpróbálta elérni, hogy a fiukkal várandós Shanann elvetéljen, mert Nicole szerette volna neki megadni az első fiú gyermeket. Persze, a könyvben később azt is hozzáteszi, hogy most már nagyon bánja azt, amit tett, szerinte démon szállta meg és megtért Istenhez, akitől megbocsátást nyert. Legalábbis szerinte. 

Mindezek mellett és a borzalmas részletek ellenére a gyilkos alig győz válaszolni a tucatnyi szerelmes levélre, amit a börtönben kap. A pszichológusok úgy vélik, sokszor a médiafelhajtás tehet arról, hogy veszélyes bűnözők ekkora népszerűségre tesznek szert. Hozzátennénk, ma már a média sem kell hozzá: rengeteg, halálsoron ülő, nem ismert fegyenc is talál számtalan levelezőpartnert azóta, hogy egyesek jó pénzt keresnek azzal, hogy börtönlevelezési szolgáltatást működtetnek, amiben rá lehet keresni elítéltre, a tettére és a büntetésére is (a legnépszerűbbek a halálsoron ülők).

A „mintaapa", aki egy nap kiirtotta a családját

Christopher Watts a coloradói bíróságon (Fotó: RJ Sangosti – Pool/Getty Images)

Szucsáki Melinda klinikai szakpszichológus még korábban nyilatkozott erről a jelenségről: „Leginkább olyan személyt preferál az illető, aki valamilyen kegyetlen bűncselekményt követett el. Ilyen lehet például a gyilkosság, a nemi erőszak, a rablás. A jelenség Bonnie–Clyde-szindrómaként került a köztudatba. Ennek van neve is, hübrisztofília, ami diagnosztikai szempontból ritkaságnak számít, mivel az érintettek nem érzik problémának a bűnözőkhöz történő vonzódást, így segítséget sem kérnek.” A szakpszichológus szerint fontos kiemelni, hogy a passzív típusba sorolható parafíliások legfeljebb a rajongásig jutnak el, bűncselekménybe nem vonódnak be. Ezzel szemben az aktív (egyes szakirodalom szerint agresszív) típusba sorolhatók túlmennek a fantáziálgatáson és a rajongáson. Igyekeznek mindenben támogatni választottjukat, nem riadnak vissza az erőszakos bűncselekmények elkövetésétől sem.

A pszichológus szerint nem minden esetben beszélhetünk arról, hogy a nő vonzónak tartja az erőszakos viselkedést.

Gyakoribb, hogy a bűnözőkkel kapcsolatot létesítő hölgyek szerelemről, hírnévről álmodoznak, és olyan tulajdonságokkal ruházzák fel az elítélteket, amelyek csak a képzeletük szüleményei, a hírnevet pedig az övékén keresztül szeretnék megszerezni. Hősnek látják őket, amiért kibírják az életfogytig tartó bezártságot. És elhiszik, hogy az illető csak a körülmények áldozata és csak ők tudnak rajta segíteni.

Ami bizonyos, 2014 óta újra emelkedőben van az Egyesült Államokban a családon belüli erőszak áldozatainak száma. A mai adatok alapján naponta négy nőt öl meg korábbi vagy jelenlegi partnere. Ha világszinten nézzük a számokat, akkor a nők 35 százaléka tapasztalt fizikai vagy szexuális erőszakot volt vagy jelenlegi partnere által.

Ha segítségre van szükséged:

NANE SEGÉLYVONAL

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

06 80 505 101

hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 és szerda 12-14 óra között

PATENT EGYESÜLET

A jogsegély elérhető telefonon szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 70 220 2505 mobilszámon, illetve e-mailen a jog@patent.org.hu címen folyamatosan.

 

(Kiemelt kép: Netflix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top