nlc.hu
Mindennapok

Ezért viszket a hasad terhesség alatt

Ezért viszket a hasad terhesség alatt

A kismama teljes joggal érzi úgy, hogy kibírhatatlanul viszket a hasa, eláruljuk, miért történik ez.

Hirtelen úgy érzed, hogy vakarnod kell a hasadat, mintha az életed múlna rajta, mert annyira viszket? Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel a kismamák között: gyakori probléma a bőrirritáció a terhesség alatt, általában az ötödik-hatodik hónap környékén jelentkezik, amikor úgy igazán beindul a has növekedése.

Mi okozza a hasviszketést?

Ahogy nő a hasad a terhesség alatt, egyre több nedvességet veszít a bőröd, hiszen kénytelen tágulni, hogy legyen hely a növekvő babának – röviden ez a fő magyarázat a viszketésre, hiszen a kiszáradt bőr őrülten tud viszketni a test bármely területén, de az olyan érzékeny helyen, mint a has, különösen zavaró lehet. Nem kell a hasviszketés miatt riasztani az orvosodat, de akkor mindenképp hívd fel, ha a hasadon kívül más testrészeid is viszketnek, és ha piros kiütések is megjelennek a bőrödön.

Miért viszket a terhesség alatt a hasad?

A terhesség alatt természetes, ha viszket a hasad (Kép: Unsplash)

Mit tegyél a viszkető hassal?

Szerencsére a tudomány mai állása szerint nem kell vakarózni egész terhesség alatt, van más megoldás:

Ne vakard! Igen, őrjítő módon tud viszketni, de akkor sem szabad kivakarni, mert csak rosszabb lesz tőle a helyzet, ha vakarással tovább irritálod a bőrt.

Krémezd! Szerezz olyan krémet, ami képes mélyen hidratálni a bőrt, és kenegesd vele gyakran a hasadat – átmeneti megkönnyebbülést jelent majd.

Vesd be az E-vitamin erejét! Most nem belsőleg kell E-vitamint szedned, hanem beszerezni E-vitaminos olajat, és azzal ápolni a hasad bőrét. Szülés után is jól jön majd a kisebesedett mellbimbók ápolásához.

A zabpelyhes pakolás csodát tesz. Áztasd be a zabpelyhet háromszor annyi forró vízbe, majd amikor megszívta magát, és langyosra hűlt, kend rá a viszkető felületre a hasadon. Hagyd hatni 10 percig, majd mosd le, és örülj, hogy enyhült a viszketés.

Használj párásítót a hálószobában! Megvédheti a bőrödet a kiszáradástól az is, ha párásítasz magad körül alvás közben. Később pedig a baba mellett is nagy hasznát veszed majd egy hidegpárásítónak.

Felkészülés a szülésre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top