nlc.hu
Mindennapok

Pár aprósággal a legagresszívabb vitapartner is leszerelhető

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel megkönnyítheted az életedet

Sokszor elég csak annyi, hogy a másik szemébe nézünk.

A viták és súrlódások részei a mindennapjainknak, azonban, amióta járványhelyzetben élünk, egyrészt, sokaknak alacsonyabb lett az ingerküszöbe, másrészt, az eleve stresszesebb, feszültebb légkörben nem nehéz rálépni a másik tyúkszemére, aminek aztán balhézás és magyarázkodás a vége. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű módszert, amelyekkel elkerülhetjük a hasonló helyzeteket, illetve, ha már belekerültünk egy hasonló szituációba, hatékonyan enyhíthetjük a minket érő lelki vagy mentális nyomást. Lássuk, mivel érdemes próbálkozni!

Ha nem kaptál megfelelő választ

Meglepő, de ha egy kérdésre nem azt a választ kapjuk, amire számítottunk, illetve, ha nem vagyunk elégedettek a tájékoztatás részleteességével, sokan újra és újra visszakérdeznek, amitől a szituáció csak feszültebbé válik. Egy kommunikációs trükk ilyenkor aranyat érhet. A válasz elhangzása után csak nézzünk mélyen a másik szemébe és ne mondjunk semmit. Ettől az illető úgy fogja érezni, hogy továbbra is neki kell beszélnie, mert „rajta van a sor”, ilyenkor pedig további részleteket árulhat el a beszélgetés témájával kapcsolatban. 

Pszichológiai lifehackek a könnyebb kommunikációért

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Csak nyugalom!

Bár némi önuralomra van szükség, de ha bármilyen kommunikációs helyzetben azt tapasztaljuk, hogy a beszélgetőpartnerünk megemeli a hangját, igyekezzünk megőrizni a hidegvérünket! Főleg a hirtelen haragú embereknél hatékony ez a megoldás, de másoknál is próbálkozhatunk vele. A harag ugyanis ilyenkor inkább érzelmi felindultságot jelent, amely hamar elpárolog, ilyenkor pedig a másik fél fog hamar bocsánatot kérni. Ha nem ezt tesszük, hanem mi is emelt hangon reagálunk, ezzel csak súlyosbítani fogjuk a helyzetet. 

Ülj az agresszor mellé!

Bár ezt a tippet mostanában érthető okokból nem próbálhatjuk ki, ha majd egyszer ismét testközelből találkozhatunk a kollégáinkkal, érdemes felidézni, például egy megbeszélés kezdetén. Ha van olyan kollégánk, aki általában agresszív stílusban kommunikál, viszont szeretnénk elkerülni a konfrontációt, üljünk az illető mellé. Minél közelebb vagyunk, annál kisebb az esélye, hogy a partnerből előtörjön az agresszív stílus, mert a legtöbb ember kényelmetlenül érzi magát, ha közvetlenül a mellette álló/ülő emberrel szemben kell agresszívan fellépnie, így ez általában hatékonyan csökkenti a verbális durvaság mértékét.

Emlékezz a keresztnevekre!

Ha szeretnél népszerűvé válni a kollégáid között, igyekezz minél hamarabb megjegyezni a keresztnevüket, ezzel ugyanis éreztetheted a többiekkel, hogy figyelsz rájuk és adsz a véleményükre. Próbáld ki a módszert legközelebb, ha új társaságba kerülsz, a hatás nem fog elmaradni. 

Nem tudsz dönteni? Dehogynem!

Sokan úgy gondolják, szerencsésebb helyzetben van az, akinek többféle választási lehetőség is a rendelkezésére áll. A túl sok viszont itt sem jó, ilyenkor ugyanis egyszerűen „lefagyhat” az ember, mert képtelen eligazodni a sok opció között. Kutatások bizonyították, hogy a négy választási lehetőség a legtöbb, amit az emberi agy még érdemi módon képes kezelni, ha választani is kell közülük. Azaz, ha hatékony döntéshozó szeretnél lenni, igyekezz minél kevesebbre csökkenteni a lehetőségek számát, ezzel megkönnyítve a saját dolgodat. 

Húzd ki magad!

Nem csak az unokájuk görnyedt testtartását dorgáló nagyszülőknek fontos a megfelelő tartás. Egyszerű, még az őskorból ránk maradt reflex állhat ugyanis a testtartásunk és az önbizalmunk között: ha nagyobb helyet foglalunk el, magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat. Ez egyébként egyaránt működik a munkában és a magánéletben is, megfigyelték ugyanis, hogy aki kihúzza magát és általában jó a tartása, az hamarabb jut előre a céges ranglétrán, de a randizás terén is gyakrabban ér majd el sikereket. És még a nagyi is örülni fog!

A szükség nagy úr

Egy újabb kommunikációs trükk. Ha valakitől segítséget szeretnél kérni, azt mondd: „szükségem van rád, ehhez vagy ahhoz a dologhoz”. Az emberek szeretik érezni, hogy szükség van rájuk, hogy számítanak valakinek, ezért, ha így kérsz támogatást, nagyobb eséllyel lesz pozitív a fogadtatás, mint ha azt mondanád, hogy „segíts”. 

A hideg kéz bizalmatlanságot szül

A koronavírus miatt valószínűleg ezt sem most fogod tudni alkalmazni, de ha visszatérünk valaha a kézfogáshoz, gondoskodj róla, hogy meleg legyen a kezed, mielőtt valakivel paroláznál. Elég, ha összedörzsölöd a két tenyeredet és máris jobb színben fogsz feltűnni a másik fél előtt, mint egy hideg, nyirkos kézfogás után.

Még több pszichológia az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top