nlc.hu
Mindennapok

Kémkedhetett a francia IKEA dolgozói után

A gyanú szerint kémkedett dolgozói után a francia IKEA

Az IKEA egykori vezetői tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak, ha elítélik őket.

Büntetőeljárás indult az IKEA svéd cég és korábbi menedzserei ellen a franciaországi Versailles-ban, mert állítólag éveken át kémkedtek a munkatársak után – írja a hvg.hu.

IKEA raktár

A gyanú szerint kémkedett dolgozói után a francia IKEA. Fotó: Yue Iris Unsplash

A francia nyomozók szerint a svéd cég 2009-től kezdve illegális „kémkedési rendszert” épített ki Franciaországban, hogy bizalmas információkhoz jusson több száz munkavállalójáról és vállalathoz jelentkezőkről. A vádirat szerint a céget illegális adatgyűjtéssel, a szakmai titoktartásra vonatkozó szabályok megsértésével és a bűncselekmények eltussolásával gyanúsítják.

Az ügyészség szerint a vádlottak magánnyomozókat foglalkoztattak évente több százezer euró összegekért. A vádlottak padján ül az egykori menedzserek mellett négy volt rendőr is, akik állítólag bizalmas adatokat, így például büntetett előéletre vonatkozó információkat szereztek meg és adtak tovább a cég dolgozóiról és az egyes jelentkezőkről – írja a lap.

A világ legnagyobb bútoreladójának egykori vezetői tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak, ha elítélik őket. Az IKEA-t pedig 3,75 millió euró (1,38 milliárd forint) pénzbírságra ítélhetik. A vádlottak tagadják az ellenük felhozott vádakat.

Az IKEA eddig inkább a jófejkedéséről volt híres

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top