Mindennapok
Szponzorált tartalom

Stresszmentesítés természetesen – ételek, gyógynövények és vitaminok, amik oldják a feszültséget

A stresszt számos módon csökkentheted az életedben – az egyik ezek közül, hogy olyan ételeket fogyasztasz, amik kifejezetten nyugtatóan hatnak, vagy tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, akik hiánya ingerültséget és idegességet vált ki. Íme, néhány hatékony finomság stressz ellen.

Önmagában már az evés is stresszmentesítő tevékenység lehet, ám erre rászokni nem éppen üdvözítő, hiszen könnyedén elhízáshoz és ezen keresztül betegségekhez vezethet – vagyis csak egy újabb stresszforrás kialakulását okozza. Ám számos olyan élelmiszer létezik, amiket tudatosan használva elkerülheted a stresszevés csapdáját, ugyanakkor mégis hozzájutsz a táplálkozáson keresztül a szervezeted számára szükséges ásványi anyagokhoz. Közismert tény, hogy a szellemi, testi és lelki feszültségek kialakulásában jelentős szerepe van a magnézium hiányának, ezért az alábbiakban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amik bővelkednek ebben az anyagban.

Ezekben a magvakban. zöldségekben és gyümölcsökben sok a magnézium (Fotó: profimedia.hu)

Ezekben a magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben sok a magnézium (Fotó: profimedia.hu)

Különféle magvak

A legtöbb magnéziumot a különféle magok tartalmazzák. Ezen belül is a listavezető a kendermag, amelyben 10 dekánként 700 mg található az értékes nyomelemből, vagyis mindössze napi 3 evőkanál kendermagolajjal már bőségesen fedezheted a napi szükséges magnézium mennyiség felét. A kendermagot azért is ajánljuk, mert nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat is, amely szintén jó hatással van az idegrendszer működésére. A kendermagon kívül igazi magnéziumbomba a tökmag, a napraforgómag, a lenmag, a chiamag, a szezámmag és a mák is.

Tengeri halak

A legnépszerűbb tengeri halfajtákat – mint például a hering vagy a rombuszhal – komoly omega-3 forrásként ismerik a táplálkozástudomány szakértői és a hétköznapi fogyasztók is. Azt viszont már kevesebben tudják az átlagemberek közül, hogy ezek a fajták kiváló magnéziumforrásként is szolgálnak. De nem kell mindenáron drága, „külföldi” halakat venned azért, hogy meglegyen magnéziumból a napi betevőd, hiszen a ponty is kitűnően megfelel erre a célra. Ha pedig különlegesebb fajtákra vágysz, akkor a lazacot, a pisztrángot vagy a nyelvhalat ajánljuk figyelmedbe.

Gyümölcsök

A gyümölcsökkel nem lehet melléfogni: egészségesek, könnyűek, finomak – és amellett, hogy mindenféle vitaminokkal vannak tele, némelyik még magnéziumban is gazdag. Például ilyen szeder és a málna, amelyben 30 mg magnézium van 100 grammonként, míg a banánban 36 mg, az ananászban 12 mg, a kiviben pedig 17 mg található.

Hüvelyes zöldségek

Bár nem mindenki szereti ezeket a zöldségeket úgy, mint a fenti gyümölcsöket, a fogyasztásukat mégis melegen ajánljuk mindazoknak, akik megfelelő magnézium forrást keresnek. A hüvelyesekben ugyanis jóval nagyobb koncentrációban található meg ez az ásványi anyag, mint a gyümölcsökben: általában 100 és 200 mg-ot nyerhet ki belőle a szervezeted, ha megeszel belőlük 10 dekát. Magnéziumpótlás szempontjából a leghatékonyabbak közülük a zöldborsó, a csicseriborsó, a fehér bab, a vesebab, a szójabab, a lencse és a farkasbab.

Dió és mogyoró

Egy marék dióval a napi magnéziumszükségleted negyedét fedezheted, és ugyanez a helyzet a mogyoróval is, mivel ekkora mennyiség nagyjából 25 mg magnéziumot tartalmaz. Az már csak ráadás, hogy rengeteg Ómega 3, B- és E vitamin is van bennük, sőt még kalcium és kálium is, amik szintén létfontosságú anyagok a szervezet egészséges működéséhez.

Nyugtató zöld tea stressz ellen

Természetesen az elme, a lélek és a test túlfeszítettségére nem csupán olyan ételek adhatnak enyhülést, amelyeknek magas a magnéziumtartalma. A hagyományos népi orvoslás gyakorlói és a több ezer éves keleti kultúrák gyógyítói számos olyan növényt ismernek még ezeken kívül is, amelyek hatásosak a stresszre. Ezek közül a legrégebb óta használt és legelterjedtebb talán a zöld tea, amely számos területen hat pozitívan a szervezet működésére: egyebek mellett javítja a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, fluoridjai erősítik a csontokat, közismert antioxidáns jellege miatt pedig hatékonyan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezen felül a zöld teának van egy nagyon különleges alkotóeleme is, egy 1949-ben, éppen a zöld teában felfedezett aminosav, amelyet L-teaninnak hívnak, és amelynek a tudósok nyugtató, stresszoldó hatást tulajdonítanak. De nem kell ahhoz modern tudományos labor, hogy ez a nyugtató hatást bizonyítást nyerjen, hiszen az ókori Kínában már 2000 éve tapasztalatból felismerték, milyen jótékony fizikai és pszichés folyamatokat indít el egy csésze forró, zöld tea elfogyasztása. 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top