nlc.hu
Mindennapok

Kritikus a járványhelyzet Romániában

Kritikus a helyzet Romániában, négypercenként meghal valaki koronavírusban

A koronavírus-járvány miatt annyira túlterheltek a kórházak Romániában, hogy a mentők sorban állnak, hogy ágy szabaduljon fel a beszállított betegek számára.

A múlt héten összesen 100 620 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Romániában, ezzel először lépte át a heti százezret az új fertőzöttek száma az országban – írja a Transindex.

A múlt héten elhunyt 2347 ember, ez átlagban napi 335 halálesetet jelent. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ütemben Romániában négypercenként meghal valaki a koronavírussal összefüggésben.

A járványhelyzet annyira súlyos Romániában, hogy több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra. Közülük mintegy 300 embernek intenzív terápiás ágyra lenne szüksége – közölte az MTI tudósítása szerint Lucian Bode belügyminiszter, aki kritikusnak nevezte a romániai egészségügyi helyzetet.

Koronavírus-járvány Romániában

Koronavírusos betegek várakoznak, hogy felvegyék őket a kórházi osztályra a bukaresti Marius Nasta Országos Tüdőgyógyászati Intézetben 2021. október 7-én (Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

A sajtó korábban bemutatta, hogy konkrétan sorban állnak a mentők a kórházak előtt, hogy otthagyhassák a beszállított pácienseket, az osztályokon pedig sok esetben csak egy szék jut a súlyos állapotban levő koronavírusos betegeknek.

A hétfői már a 11. egymást követő nap volt, amikor megdőlt a kórházban és az intenzív terápián ápolt Covid-betegek rekordja. A romániai kórházakban jelenleg 19 745 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1764-et intenzív terápiás osztályon.

Koronavírus-járvány Romániában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top