nlc.hu
Mindennapok

Kiss Noémi író Turi Györgyről

Kiss Noémi író Turi Györgyről: Berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte

A Blikk készített interjút Kiss Noémivel, aki anno az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával edzett együtt. Azt írják, Kiss Noémi a múlt emlékeitől máig nem tudott teljesen megszabadulni, az akkori történések több művében is visszaköszönnek. Az atrocitások miatt Kiss anno abba is hagyta az úszást. Az interjúnak többek közt azért is van apropója, mert Cseh László alig egy hónappal ezelőtt fakadt ki egykori edzőjére, Turi Györgyre annak egykori kegyetlen edzésmódszerei miatt

A Blikknek Kiss azt mondta, hogy meglepték Cseh szavai. “Azt gondoltam volna, ezek a módszerek a nyolcvanas-kilencvenes évek végén eltűntek. Ráadásul Csehnek korábban, az úszószövetség elnökségi tagjaként lett volna módja ezt a témát felvetni – mondta, és emlékeztetett a jó pár éve megjelent Szepesi Nikolett könyvre, aki szintén rengeteget írt az uszodai kegyetlenkedésekről. – Amikor megjelent az úszó Szepesi Nikolett könyve, sokan nem hitték el, hogy mindaz meg is történt. Ő írt először az uszodai atrocitásokról… A Spartacusban a Kicsi bácsiként elhíresült masszőr szexuálisan molesztálta a lányokat, lihegett körülöttünk. Nagyon vártam, hogy a fizikai erőszakról beszéljenek az úszók, hiszen mindez köztudott a sportágon belül, de sajnos a legtöbben hallgatnak, még mindig nem mernek megszólalni. Pedig a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is nyilatkozott olykor róla, hogy Széchy Tamás, az edzője verte… De a szövetségi kapitány Sós Csaba sem beszélt, pedig dolgozott együtt Turival, és ismerte a módszereit. Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő. Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. (Turi ezeket a vádakat később tagadta – a szerk.) Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte. Egerszegi Krisztina edzőtársa voltam, együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk a tréningeken, próbáltuk kezelni a magunk módján a helyzetet. Még az is enyhített a fájdalmunkon, hogy az edzőkre gúnynevet akasztottunk. Ha így hívtuk őket egymás között, az már vigaszt jelentett.”

Fotó: Kiss Noémi szerzői Facebook oldala

Fotó: Kiss Noémi szerzői Facebook oldala

Kiss elmondta, hogy az egykori úszótársak létrehoztak egy Facebook-csoportot, ahol húsz-harminc év után is beszélnek arról, ami anno történt. “Ha a fiamat viszem edzésre, gyakran az eszembe jut, min mentem át, és neki már nem kell… De a mai napig előfordul, hogy az akkor történtekkel álmodom – meséli, és hozzáteszi, hogy a bántalmazó edzők közül volt, aki később bocsánatot kért. – Az is megtörtént, hogy egy korábbi interjúmat, amelyben beszéltem a bántalmazásokról, Turi György is lájkolta. Azt gondolom, Cseh nyilatkozata elismerésre méltó, nehéz erről beszélni, de ő megtette. Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl… És itt nem is az a cél, hogy utólag Turit keresztre feszítsék, hanem az, hogy végre nézzünk szembe a múltbeli történésekkel, sérelmekkel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top