nlc.hu
Mindennapok

Sherri Papini elrablásának hazugságai

Bizarr történet a nőről, aki megrendezte saját elrablását

Sherri Papini ügye 2016-ban bejárta a világsajtót. Férje – a rendőrök kétkedése ellenére – évekig feleségének hitt. Mígnem a nő bevallotta: hazudott. Most válnak.

Amikor a közlekedésrendészet 2016 hálaadásnapján rátalált egy kaliforniai autópálya mentén a 34 éves Sherri Papinire, az őt ért trauma látványos és egyértelmű volt. A 34 éves nőn ugyanaz a melegítő volt, amiben 22 nappal korábban futni indult, majd nyomtalanul eltűnt a kaliforniai Reddingből, ahonnan 241 kilométerre végül megtalálták. Hosszú haját levágták, derekán láncok lógtak, amihez gyorskötözővel rögzítették bal csuklóját. Bokáit szorítókampóval kötözték össze, mozdulni sem tudott fájdalom nélkül.

Sherrit a mentők kórházba szállították, ahol megállapították, hogy bőrét több helyén kiégették, testét különböző gyógyulási szakaszban lévő zúzódások borították, vagyis huzamosabb időn keresztül, rendszeresen bántalmazták. Sherri a rendőröknek azt mondta, két felfegyverzett latin-amerikai nő rabolta el és tartotta fogva étel, ital nélkül (azt mondta, hogy férfi nem volt az elrablói között, ennek ellenére férfitől származó DNS-t is találtak a testén). Sherri igyekezett visszaemlékezni külsejükre, de mint mondta, arcukat nagyrészt kendővel fedték, így nehezen született meg a két fantomkép.

Az FBI fantomképe Sherri Papini támadóiról

Az FBI fantomképe Sherri Papini támadóiról

Ellentmondásos vallomás, gyanús találka

A rendőrök csak egy évvel később, 2017-ben hozták nyilvánosságra a rajzokat. A késlekedés és az ügyet körülölelő gyanús csend felkeltette az amatőr, internetes nyomozók figyelmét. Senki sem értette, miért nincsenek sajtótájékoztatók a nyomozás állapotáról, Sherri Papini senkinek nem nyilatkozott.

A fantomképek nyilvánosságra hozatalakor is Sherri férje nyilatkozott, aki megköszönte mindenkinek a segítséget és támogatást. Ezenkívül azt kérte, hogy gyermekeik, az 5 éves Tyler és a 3 éves Viola érdekében tartsák tiszteletben a magánszférájukat.

Ami a nyomozást illeti, a cikk elején említett orvosi vizsgálatokon kívül a rendőrök kiderítették, hogy Sherri pár nappal az eltűnése előtt egy találkát beszélt meg egy „férfi ismerősével”, aki a detroiti térségben élt, de Kaliforniába készült üzleti útra. A rendőrök 2017-ben azt mondták, nincs arra bizonyíték, hogy Sherri és a férfi végül találkoztak volna, ahogyan arra sincs, hogy romantikus vagy szexuális kapcsolat lett volna köztük. A nyomozók Sherri férjét, Keith Papinit is többször kikérdezték, a férfi önként hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, amin sikeresen átment. Vagyis nem tudta, ki rabolta el feleségét, és arról sem tudott – ami ekkorra már a nyomozókban felmerült – hogy az elrablás megrendezett volt -e.

Utóbbi kérdésre azért volt szükség, mert Sherri folyamatosan változtatott a vallomásán. Ezt eleinte nem lehetett egyértelműen arra fogni, hogy a nő hazudik vagy mismásol, mert a trauma okozta sokk is befolyásolhatta a memóriáját.

De ahogy telt-múlt az idő, a nyomozók egyszerűen semmilyen indítékot nem találtak a nő elrablására. Senki nem követelt váltságdíjat, Sherri saját elmondása alapján nemi erőszakot nem követtek el rajta, és az esetleges szexkereskedelem szálat is elvetették az elrablás módszere és a szabadon engedésének körülményei miatt. Ezeket a kétségeket a sajtó is felvetette, így megindultak a találgatások Sherry szavahihetőségéről.

Sherri Papini és férje

Sherri Papini és férje (Forrás: Keith Papini)

A People magazin még 2017-ben készített interjút Missy McArthurral, Redding városának polgármesterével, aki maximálisan Sherri és családja mellett állt. McArthur akkor elmondta, hogy nem sokkal Sherri hazatérése után találkozott a családdal, és a nő láthatóan félt az emberektől, az idegenektől. „Mindvégig a férje mellett állt, nem mozdult mellőle. Úgy vélem, a kapcsolatuk erős és remélhetőleg kibír egy ilyen nagy traumát. Hiszek bennük, hiszek nekik.” McCarthy azt is megerősítette, hogy, ahogy fogalmazott: láthatóan „kék-zöldre verték” Sherryt, és amúgy sem gondolja, hogy bárki kitalálna ilyesmit. A polgármester mellett a család barátai is védelmükbe vették Sherryt és kikérték maguknak, hogy az emberek kétségbe vonják a nő szavát. „Hagyják őket békében gyógyulni!” – kérték a barátok, ismerősök.

DNS-minta buktatta le az affért

A Shasta megyei seriff hivatala azonban nem hagyta békén Sherrit. „Itt éltem le az egész életemet. Nyilván éreztem a nyomást a közösségtől, hogy megtaláljuk azokat, akik ezt tették. Nem volt egyetlen olyan alkalom, amikor kitettem a lábamat a házamból, hogy valaki meg ne kérdezze: hogy áll az ügy? Az emberek féltek. És ez teljesen érhető” – mondta az ügyet vezető Brian Jackson kapitány. A megoldás sürgetése azért is volt fontos a nyomozóknak, mert a nő utáni kutatásra nemcsak az adófizetők pénzének dollárezreit költötték, de a szomszédok, ismerősök és a város lakói közel 50 ezer dollárnyi (17 millió forintnyi) összeget gyűjtöttek a családnak egy GoFundMe oldalon.

Az ügyet végül a Sherri melegítőjén és alsóneműjén talált férfi DNS oldotta meg 2019-ben. Ekkor kérvényeztek egy családi DNS kutatást, egy olyan keresést, ami azt keresi az adatbankban (az Egyesült Államokban az elítélt bűnelkövetőknek kötelességük beszolgáltatni DNS-üket a bűnügyi nyilvántartásba), hogy az ott lévő minták közül mutat-e valamelyikkel rokonságot a vizsgált darab. 2020-ban lett is egy találat, a vizsgált DNS-minta egy olyan férfival mutatott rokonságot, aki Sherri Papini egyik exének hozzátartozója.

A nyomozók, mivel hivatalos úton nem kérhettek az extől mintát, az általa szemétbe dobott üdítős üvegről szereztek anyagot. A kinyert nyálból kiderült: a minta egyezik a Sherri ruháin találttal. Ez pedig elegendő indokot adott a rendőröknek, hogy kihallgathassák a férfit, aki bevallotta, igen, ő segített Sherrinek megszökni otthonról, mert a nő azt állította, férje, Keith bántalmazza.

Azt is elmondta, hogy kártyás mobiltelefonon kommunikáltak és tervezték meg a szökést. A férfi szerint abban a 3 hétben, míg együtt voltak, Sherri szándékosan éheztette és bántalmazta magát, sőt, odáig ment, hogy megkérte őt, égessen bele betűket a bőrébe. A férfi elárulta, hogy nem tudta pontosan, mik Sherri szándékai az egésszel, de azt hitte, hogy újra egy pár lesznek. A színjátéknak nem sokkal hálaadás ünnepe előtt lett vége, amikor Sherri azt mondta a férfinak, hogy hiányoznak a gyerekei, ezért haza szeretne menni. Megkérte, kötözze össze bokáját, tekerjen láncot a derekára, gyorskötözőzze össze csuklóit és hagyja viszonylag messze Reddingtől, jól látható helyen az autópálya mentén.

Hat évvel a történtek után, 2022. március 3-án a ma 39 éves Sherri Papinit letartóztatták hamis tanúzásért és csalásért. Közel 120 ezer dolláros óvadék ellenében engedték szabadon.

A tárgyaláson, ami áprilisban kezdődött, Sherri bűnösnek vallotta magát. Saját védelmére azt hozta fel, hogy a történtek idején szorongás, depresszió és PTSD miatti kezelés alatt állt már 5 éve, de mentális gondjai még annál is korábban, már a középiskolában kezdődtek. Keith Papini a maga részéről csak annyit mondott, hogy a tény, hogy Sherri nemcsak neki, de a gyerekeinek is hazudott, olyasmi, amit hosszú idő lesz feldolgozni. A nő április 4-e óta nem látta a gyerekeit, egyszer saját döntéséből nem ment el a kiírt látogatásra. Ezért döntött Sherri férje a válás mellett, a gyerekek teljes felügyeleti jogát is kérte a bíróságtól.

Sherri Papini jelenleg egy rokonánál él a kaliforniai Chicoban. Ítélethirdetése július 11-én lesz, és maximum 25 év szabadságvesztéssel és fél millió dolláros bírsággal sújthatják.

Nem Sherri Papinié az első eset, hogy valaki megrendezte saját elrablását:

Az ausztrál feltörekvő énekes, művész Fairlie Arrow 1991-ben tűnt el Capri szigetén lévő otthonából, a média pedig rögtön azt gondolta, hogy egy mániákus rajongója rabolta el, mivel a nő férje is ezt a verziót adta elő. Később kiderült, hogy Arrow úgy érezte, karrierje megfeneklett, csak kaszinókban és kisebb bárokban énekelt, ő pedig hírnévre vágyott. Ezért tervezték el férjével, hogy egy motelben tölt 48 órát, amíg azt hazudják, elrabolták. Több mint egy év telt el, mire Arrow bevallotta, hogy senki nem rabolta el.

2019-ben a 16 éves bronxi Karol Sanchezt kereste fél New York két napon át. Két rendőr egy útkereszteződésben meglátta a lányt és bevitte a rendőrségre, Karol pedig a tanúvallomásában bevallotta, hogy elrablása megrendezett volt, hogy együtt lehessen 23 éves, bandatag szerelmével. Az elrablásról kamerafelvétel is készült, amin látszik, hogy két férfi megragadja a lányt és betuszkolja egy kisteherautóba. Karol azzal magyarázta tettét, hogy édesanyja vissza akart költözni Hondurasba, ő pedig nem látott más megoldást arra, hogy párjával maradhasson.

2020-ban mi is írtunk arról, hogy egy váci Facebook-oldal szerint gyermekrablási kísérlet történt a váci Radnóti Miklós Általános Iskola kapujánál. Egy 12 éves kislányt próbált meg elcsalni egy férfi. A hír gyorsan elterjedt a sajtóban, a rendőrség pedig közleményben reagált. Azt írták: hazugságról volt szó. A kislány bevallotta, hogy az általa korábban leírt férfi nem létezik, azt kitalálta, ahogyan a történetet is. A rendőrség szerint senki nem szólította le és akarta elcsalni a kislányt, fantáziájának szüleményével csak édesanyja nagyobb odafigyelését, több törődését akarta kivívni, nem hitte, hogy hazugsága kiderül.

2011-ben egy brazil futballjátékos, a Somália néven ismert Paulo Rogério Reis Silva (aki nem a Ferencváros bajnokcsapatában futballozó Somáliával) állította, hogy fegyveresek elraboltak és kirabolták. Őt egy ipari kamera felvétele buktatta le, amin látszott, hogy szimplán elkésett az edzésről. Azért találta ki az emberrablás történetét, hogy ne büntessék meg a késésért. Somália pénzbírsággal megúszta az esetet, azóta is futballozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top