nlc.hu
Mindennapok

16 hektáros zöld oázist ültetett a Góbi sivatagban

Harminc év alatt zöld oázist varázsolt a sivatag közepén

A mongol férfi több mint 400 ezer fát ültetett a Góbi sivatagban.
A montázson Baraaduuz Demchig és az általa létrehozott zöld oázis a Góbi sivatagban

Egy 82 éves mongóliai férfi az élő példa arra, hogy milyen sokat tud tenni az ember az elsivatagosodás ellen. Baraaduuz Demchig az elmúlt 30 évét annak szentelte, hogy egy zöld oázist hozzon létre a Góbi sivatagban. Miközben a környéken kilométerekre semmilyen növényt nem látni, a férfi 16 hektáros oázisa él és virul.

A különleges projektet az 1990-es évek elején kezdte a családjával. Káposztát akart termeszteni a kietlen tájon, de hamar rájött, hogy képtelenség, mert a szél- és homokviharok szó szerint mindent elvittek. Ezért elkezdett erős, szélnek ellenálló szilfákat ültetni, hogy megvédje a zöldségeket.

„Az első év, 1992 nehéz volt, mert szeles és homokos volt. De a második évre már elég nagyok voltak a fák ahhoz, hogy megvédjék a zöldségeket. Elkezdtem hinni a fákban, és nagyon megszerettem őket. Aztán az emberek felfigyeltek az oázisra, és azt kérték, adjak nekik fákat, én pedig még többet ültettem” – emlékezett vissza a kezdetkre Demchig.

Bár a 16 hektár jelentéktelennek tűnhet a hatalmas Góbi sivatagban, a férfi mostanáig több mint 400 ezer fát ültetett a földjén, sokat pedig eladott azoknak a gazdáknak, akik követni akarták a példáját. Baraaduuz azt mondja, ahol élnek, télen mínusz 30, nyáron pedig plusz 30 fok van, vagyis ha náluk megél egy fa, akkor szerinte bárhol megmaradhat.

A sivatagban csak nagyon kevés növény maradna életben, de a mongol gazda több évtizede képes homoktövist, málnát és gyümölcscserjéket termeszteni. A férfi már túl idős ahhoz, hogy gondozza az oázist, de örökségét az unokája viszi tovább.

Hasonló dolgot vitt véghez egy török férfi, aki 19 év alatt 30 millió fát ültetett, és erdőt hozott létre a kopár tájban.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Facebook/Mai Khôi Insurance)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top