nlc.hu
Mindennapok

Hajszárítóval fűtik a szobát a diákok több kollégiumban

Ne csodálkozz, ha betegen jön haza a gyerek: több kollégiumban hajszárítóval melegítik a szobát a diákok

A rezsiválság már a kollégiumokat is elérte - derül ki egy videóból, amit egy magyar kolis töltött fel az egyik legnépszerűbb közösségi oldalra. A rövid felvétel szerint az épületben nincs rendes fűtés, ezért a diákok - jobb híján - hajszárítóval próbálják felmelegíteni a szobát. A hozzászólók szerint nem egyedi esetről van szó.

Az emeletes ágyról lóg le a bekapcsolt hajszárító abban a videóban, amit egy kollégista posztolt a TikTok-ra. A fiatal a leírásban hozzáfűzte, hogy a furcsa megoldásra azért van szükség, mert a szobájukban a hőmérséklet alig éri el a 15 fokot és még kabátban is nagyon fáznak.

@roli_nmth

Furdeni meg majd elmegyunk egy stadionba #kollegium #rezsicsokkentes #sad

♬ original sound – 🙂

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a rezsiárak növekedése nem csak a háztartásokat, hanem az iskolákat és kollégiumokat is érzékenyen érinti. Több diákszálló bezárta a kapuit, máshol pedig csak a megadott órákban engedélyezik a meleg víz használatát. A videó alatti kommentekből kiderült: több olyan intézmény van, ahol már a fűtés is gondot okoz.

“Nálunk is lekorlátozták a fűtést, nem lehet 15 fok fölé tekerni” – írta az egyik hozzászóló. Bár a kormányrendelet szerint a köznevelési intézményekben a léghőmérsékletnek el kell érnie legalább 18 fokot, sok fenntartó kínosan ügyel arra, hogy ezt a hőmérsékletet még véletlenül se haladják meg.

“Ha eléri a hőmérséklet a 18 fokot, nálunk le is kapcsolják a fűtést” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Se víz, se wifi

A diákok egy része hősugárzóval, elektromos takaróval vagy vízforralóval vészelné át a téli időszakot, ám jó pár intézményben erre sincsen lehetőség.

“Srácok, nehogy azt higgyétek, hogy a hősugárzót engedik. Nálunk az iskolában is elkobozták, mert takarékoskodni kell az energiával…mi lesz itt?” – tette fel a költői kérdést egy diáklány a videó alatt.

Többen számoltak be arról, hogy a kollégiumi nevelők elveszik a diákoktól a fűtésre alkalmas eszközöket: van, ahol még a hajszárító sem megengedett. A kolisok szerint a legtöbb helyen a titokban bevitt, elektromos fűtőtestekkel sem érdemes próbálkozni, mert éjszakára egyszerűen kikapcsolják az áramot. 

A kolikban a radiátort sem lehet 15 fok fölé tekerni.

A kolikban a radiátort sem lehet 15 fok fölé tekerni.

Emellett a világításon, a vízen és a wifin is spórolnak, bizonyos intézményekben inkább sötétben tartják meg az első órát, minthogy felkapcsolják a villanyt.

Nálunk most vasárnaptól vezetik ezt be. Fűtés nincs, a hírek szerint a vizet is szabályozni akarják. Éjféltől se áram, se wifi reggel 5-ig…

– számolt be a tapasztalatairól egy kommentelő.

Forró vizes palack és túrahálózsák

Felmerül persze a kérdés, hogy mit tehet az a fiatal, aki kénytelen a fűtetlen koliban lakni tanítási időben? A hozzászólások szerint a legjobb megoldás, ha beszerez néhány melegítőpárnát, forró vizes palackot és egy magashegyi túrázáshoz készült hálózsákot. Ez utóbbi akár mínusz 10-15 fokig komfortérzetet biztosít – állította az egyik kommentelő.

Többen ironikusan idézték Orbán Viktor miniszterelnök elhíresült mondatát is: “Kinek mit intézett a kormánya! Kitartást srácok” – írta egy hozzászóló.

Sokan úgy vélik, hogy a hideg, téli időszakban a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan a középiskolákban is hosszabb tanítási szünetet vagy online oktatást kellene elrendelni, ez azonban még várat magára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top