Önmagában már az evés is stresszmentesítő tevékenység lehet, ám erre rászokni nem éppen üdvözítő, hiszen könnyedén elhízáshoz és ezen keresztül betegségekhez vezethet – vagyis csak egy újabb stresszforrás kialakulását okozza. Ám számos olyan élelmiszer létezik, amiket tudatosan használva elkerülheted a stresszevés csapdáját, ugyanakkor mégis hozzájutsz a táplálkozáson keresztül a szervezeted számára szükséges ásványi anyagokhoz. Közismert tény, hogy a szellemi, testi és lelki feszültségek kialakulásában jelentős szerepe van a magnézium hiányának, ezért az alábbiakban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amik bővelkednek ebben az anyagban.
Különféle magvak
A legtöbb magnéziumot a különféle magok tartalmazzák. Ezen belül is a listavezető a kendermag, amelyben 10 dekánként 700 mg található az értékes nyomelemből, vagyis mindössze napi 3 evőkanál kendermagolajjal már bőségesen fedezheted a napi szükséges magnézium mennyiség felét. A kendermagot azért is ajánljuk, mert nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat is, amely szintén jó hatással van az idegrendszer működésére. A kendermagon kívül igazi magnéziumbomba a tökmag, a napraforgómag, a lenmag, a chiamag, a szezámmag és a mák is.
Tengeri halak
A legnépszerűbb tengeri halfajtákat – mint például a hering vagy a rombuszhal – komoly omega-3 forrásként ismerik a táplálkozástudomány szakértői és a hétköznapi fogyasztók is. Azt viszont már kevesebben tudják az átlagemberek közül, hogy ezek a fajták kiváló magnéziumforrásként is szolgálnak. De nem kell mindenáron drága, „külföldi” halakat venned azért, hogy meglegyen magnéziumból a napi betevőd, hiszen a ponty is kitűnően megfelel erre a célra. Ha pedig különlegesebb fajtákra vágysz, akkor a lazacot, a pisztrángot vagy a nyelvhalat ajánljuk figyelmedbe.
Gyümölcsök
A gyümölcsökkel nem lehet melléfogni: egészségesek, könnyűek, finomak – és amellett, hogy mindenféle vitaminokkal vannak tele, némelyik még magnéziumban is gazdag. Például ilyen szeder és a málna, amelyben 30 mg magnézium van 100 grammonként, míg a banánban 36 mg, az ananászban 12 mg, a kiviben pedig 17 mg található.
Hüvelyes zöldségek
Bár nem mindenki szereti ezeket a zöldségeket úgy, mint a fenti gyümölcsöket, a fogyasztásukat mégis melegen ajánljuk mindazoknak, akik megfelelő magnézium forrást keresnek. A hüvelyesekben ugyanis jóval nagyobb koncentrációban található meg ez az ásványi anyag, mint a gyümölcsökben: általában 100 és 200 mg-ot nyerhet ki belőle a szervezeted, ha megeszel belőlük 10 dekát. Magnéziumpótlás szempontjából a leghatékonyabbak közülük a zöldborsó, a csicseriborsó, a fehér bab, a vesebab, a szójabab, a lencse és a farkasbab.
Dió és mogyoró
Egy marék dióval a napi magnéziumszükségleted negyedét fedezheted, és ugyanez a helyzet a mogyoróval is, mivel ekkora mennyiség nagyjából 25 mg magnéziumot tartalmaz. Az már csak ráadás, hogy rengeteg Ómega 3, B- és E vitamin is van bennük, sőt még kalcium és kálium is, amik szintén létfontosságú anyagok a szervezet egészséges működéséhez.
Nyugtató zöld tea stressz ellen
Természetesen az elme, a lélek és a test túlfeszítettségére nem csupán olyan ételek adhatnak enyhülést, amelyeknek magas a magnéziumtartalma. A hagyományos népi orvoslás gyakorlói és a több ezer éves keleti kultúrák gyógyítói számos olyan növényt ismernek még ezeken kívül is, amelyek hatásosak a stresszre. Ezek közül a legrégebb óta használt és legelterjedtebb talán a zöld tea, amely számos területen hat pozitívan a szervezet működésére: egyebek mellett javítja a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, fluoridjai erősítik a csontokat, közismert antioxidáns jellege miatt pedig hatékonyan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezen felül a zöld teának van egy nagyon különleges alkotóeleme is, egy 1949-ben, éppen a zöld teában felfedezett aminosav, amelyet L-teaninnak hívnak, és amelynek a tudósok nyugtató, stresszoldó hatást tulajdonítanak. De nem kell ahhoz modern tudományos labor, hogy ez a nyugtató hatást bizonyítást nyerjen, hiszen az ókori Kínában már 2000 éve tapasztalatból felismerték, milyen jótékony fizikai és pszichés folyamatokat indít el egy csésze forró, zöld tea elfogyasztása.