#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Ez történik valójában a testedben, amikor menstruálsz

A piros betűs napok minden hónapban eljönnek, és rendszerint fejfájással, hasi görcsökkel, hangulatingadozásokkal érkeznek. A női ciklus leginkább egy hullámvasútra hasonlít, de ha ismerjük a működését, kellemesebbé tehetjük az utazást.

Ez történik valójában a testedben, amikor menstruálsz

Ugye te is ismered az érzést, amikor úgy érzed kirobbanó formában vagy? De mi történik pár nap múlva, amikor a legszívesebben elbújnál a világ elől? A ciklusod megismerésével magadat is jobban megismerheted.

A testünk valójában az anyaságra készül

Meg lehet szokni a menetrend szerinti hasfájást, az ingerlékenységet és a havi vérzést? Kétséges, de ha megismerjük a testünk és a ciklusunk működését, a kellemetlenségeken is könnyebben túljuthatunk. Van, akinél 21 napig, másnál akár 35 napig is tarthat a ciklus, aminek során petesejt termelődik, és a testünk felkészül a megtermékenyülésre. Vagyis napjainkat nagyban meghatározza szervezetünk azon ősi működése, miszerint a női test egy új életnek adhat teret.

A ciklust a menstruáció első napjától számoljuk. A vérzés nem más, mint a méhnyálka felső rétegének leválása, amit a méh sima izomzatának összehúzódása is segít. Az összehúzódást mi is érezhetjük alhasi görcsök, fájdalmak formájában, és ebben az időszakban az ingerlékenység, valamint a fáradékonyság is jellemző. Ezt követően, a tüszőérés fázisában több ösztrogén, később pedig tesztoszteron is termelődik, és megvastagodik a méhnyálkahártya. Ebben az időszakban megnőhet az önbizalmunk, vonzóbbnak, csinosabbnak láthatjuk magunkat, mint általában. A bőrünk tisztább, a pattanások jellemzően csak távoli rossz emlékeknek tűnnek, szeretünk nyüzsögni, új ismeretségeket kötni és nyitottabbak vagyunk a társasági életre is.

A ciklusod saját magad megismerésére is tanít

A tüszőrepedés jellemzően a 14. nap környékén történik meg, azaz ekkor lökődik ki a petesejt. Ilyenkor vagyunk a legtermékenyebbek, és ennek megfelelően a szexuális étvágyunk is ebben az időszakban a legnagyobb, a maszkulin férfiakat pedig különösen vonzónak találjuk – akkor is, ha egyébként a finomabb vonással megáldottakat kedveljük. Olyan mértékben árasztjuk a feromonokat, hogy azt nem lehet nem észrevenni: nem csak a viselkedésünk, az illatunk is megváltozik, de tény, a parfümökkel, dezodorokkal jobban elfedhetjük, mint anno ősanyáink, akik még nem használtak illatos kencéket.

Amilyen szárnyaló a peteérés időszaka, olyan kiábrándító az utána következő szakasz. A petesejt a vezetékbe vándorol, az ösztrogénszint csökken, a progeszteronszint nő, a méhnyálkahártya átalakul, mi pedig alhasi görcsöket, és akár kisebb vérzést is tapasztalhatunk. Fáradékonyak leszünk, a bőrünkön pattanások jelennek meg, majd ha nem történik megtermékenyítés, a petesejt felszívódik, és beköszönt a legtöbb nő által jól ismert PMS. A frusztráltság, a depresszív hangulat, a kedvtelenség, az alhasi görcsök, a puffadás, a mellfeszülés és a fejfájás mind a PMS jellemző tünetei, amikről ha tudomásunk van, könnyebben átvészelhetjük a kritikus napokat. Ezt követően, néhány nap után kezdődik az egész folyamat elölről, azaz megindul a méhnyálkahártya felső rétegének leválása.

A ciklusunk akár szeszélyesnek is tűnhet – aminek következtében mi, nők is –, azonban láthatod, mindennek pontosan megvan a maga sorrendje és értelme. Ha ismered a ciklusod működését, könnyebben felkészülhetsz, és tudni fogod, mi miért történik, elfogadóbb leszel magaddal (jó esetben a környezeteddel is), és tisztában leszel azzal is, hogy mit tehetsz azért, hogy a napokat ne csak túléld, hanem megéld.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top