#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Tabuk és megkülönböztetés a menstruációval kapcsolatban

Milyen mítoszok, tabuk és tévhitek veszik körül a menstruációt, és milyen hatással vannak a nők helyzetére?

A mai napig léteznek olyan kultúrák, ahol a menstruációval kapcsolatban rengeteg tabu él, melyek miatt sokféle hátrány éri a nőket szerte a világban. Az alábbiakban pár olyan elterjedt tabut vizsgálunk meg, melyek a mai napig negatív hatással vannak a nők életére egyes kultúrákban.

A menstruáció veszélyes és mocskos dolog

A menstruációs vér ugyanolyan vér, mint ami kering az ereinkben, nincs benne semmi mocskos vagy veszélyes. Mégis, a történelem során sok közösségben elterjedt az a tévhit, hogy a menstruáló nő például kárt okoz a növényeknek, ételnek vagy a háztáji állatoknak. 1930-ban még olyan kutatás is világot látott, miszerint a nők szervezete menstruáció közben egyfajta mérget termel.

Ez a hiedelem máig tartja magát a világ egyes részein – Nepálban, Indiában vagy Afganisztánban – összekapcsolva a menstruáló nőt a szerencsétlenséggel, tisztátalansággal, aminek az eredménye az, hogy a mindennapi életükben a nőknek bizonyos tevékenységeket megtiltanak menstruáció alatt. Például nem aludhatnak otthon, nem érintkezhetnek a család ételeivel, vagy nem tehetik be a lábukat a templomba. Fontos azért megjegyezni azt is, hogy nem mindig jár negatív következményekkel az, hogy máshogy kezelik a menstruáló nőket, sok esetben olyan tevékenységek alól kapnak felmentést, ami kíméli őket a menstruáció alatt a megterhelő fizikai erőfeszítéstől, például azokon a napokon nem kell kimenniük a földekre dolgozni, vagy vizet hordani, ami szintén megterhelő fizikailag.

menstruáció tabu mítosz

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A menstruáció miatt megbízhatatlanok a nők

A 19. században az orvosok is azt gondolták, hogy a menstruáció megváltoztatja a nők fizikai és mentális képességeit, és amikor menstruálnak, nem felelősek a tetteikért. Hasonlóképp gondolkodik a többség ma is a nőkről, gondoljunk csak bele, hány olyan megjegyzést kapunk, ami arra utal, hogy a menstruáció lehet az oka a fizikai vagy érzelmi állapotunknak. És bár az igaz, hogy a hormonális változások hatással vannak a női testre és lélekre, de ettől még beszámíthatóak és megbízhatóak maradunk menstruáció alatt is.

A menstruációról nem szabad beszélni

Káros tabu, hogy egy nő ne beszéljen nyilvánosan a menstruációról, mert épp ez vezethet aztán oda, hogy az információk hiányában kialakul a menstruációs szegénység és megkülönböztetés. A menstruációról beszélni kell, felvilágosítást kell róla adni a gyerekeknek, hogy aztán felnőtt korukban is megfelelően tudják kezelni ezt, és ne tabutémaként éljék meg az amúgy természetes folyamatot.

További cikkek a menstruációról

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top