nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Menstruációs görcsoldás

Ne várd meg, ameddig nem tudsz felállni! Így lesz hatékony a görcsoldás

Egész nap csak begubóznál, annyira fáj a hasad? Ezek a tippek segíthetnek enyhíteni a menstruációs fájdalmakat, és a kedélyállapotod is jobb lehet!

Mivel a premenstruációs tünetegyüttesnek rengeteg jele van, és nemcsak egyénenként, hanem havonta is eltérhetnek a tünetek, így nem létezik univerzális megoldás. De tudd, hogy te magad is nagyon sokat tehetsz azért, hogy a menstruáció előtti napok könnyebben teljenek.

A fájdalom és a menzesz

A PMS sok nőt érint kisebb-nagyobb mértékben. A menstruáció előtti körülbelül 1 hétben a tested felkészül a menzeszre, és ilyenkor különböző tüneteket tapasztalhatsz. A PMS tüneteit két nagy csoportra oszthatjuk: az érzelmi és a fizikai tünetekre.

A PMS érzelmi tünetei közé többek között a feszültség, a szorongás, a depresszív hangulat, a hangulatingadozás tartozik. A menstruáció előtt ingerültebb lehetsz, és az is előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedved emberek közé menni. De az is teljesen természetes jelenség, ha ezekben a napokban nehezebben tudsz koncentrálni. Ide tartozik az is, ha nagyobb az étvágyad, vagy bizonyos ételek után sóvárogsz. Ilyenkor jellemző lehet, hogy olthatatlan vágyat érzel egy (vagy több) habos sütemény, csoki, vagy bármi után, ami édes.

A fizikai tünetek közé soroljuk, ha feszül és érzékenyebb a melled. A vízvisszatartás miatt úgy érezheted, híztál, de a szédülés és a fejfájás sem ritka. Ugyanide sorolható még az izomfájdalom, a fáradtság érzése, a bőrproblémák és a pattanások is.

A PMS időszaka után pedig, amikor elkezdünk menstruálni, az első napokban a fejfájás, a puffadás, és a görcsös hasfájás veheti át az uralmat a napjaink felett.

 
Menstruációs görcsoldás

Ne várj addig a görcsoldással, amíg nem tudsz felállni!
(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk menstruáció okozta hasfájás ellen?

Ha te is azok közé tartozol, akik számára jól ismert a menstruációs görcs, akkor adunk néhány tippet, hogy könnyebben teljenek a piros betűs napok. Sokszor már azzal is sokat segíthetsz magadon, ha az életmódodon változtatsz egy kicsit. A cukor, a túlzott sóhasználat (a vízvisszatartás miatt), az alkohol, a koffein a PMS időszakában nem a barátaid – és lássuk be, utána sem feltétlenül. Helyettük egyél sok zöldséget, gyümölcsöt – a banán csoki helyett remek helyettesítő lehet.

Ajánlott a napi rendszeres mozgás is, ami igazán jelentősen hosszú távon éreztetheti a hatását. Mellette étkezz kiegyensúlyozottan, és ne felejtkezz el a vitaminpótlásról sem: a B6-, a D-vitamin, a folsav, a kalcium és a magnézium mind segíthetnek a jobb közérzet elérésében.

Figyelj oda a rendszeres alvásra is, hiszen, ha kialvatlanok vagyunk, nyűgösebbek, fáradékonyabbak leszünk, ami egyébként sem szerencsés, de ebben az időszakban még annyira sem jó. Kortyolgass gyógyteákat: a barátcserje, a cickafark, a palástfű, a pásztortáska és a kamilla legalább, ha nem jobban ismert és használt gyógyteák a menstruációs panaszok esetén.

Emellett igyekezz csökkenteni a stresszt – belátjuk, ez nem egyszerű, de a saját magad érdekében fontos stresszkezelési technikákat tanulnod, ami hosszútávon is a hasznodra lehet, nem csak a PMS tüneteinek enyhítésében.

Ha pedig a görcsök nem múlnak, akkor vesd be a házipatikádat! A görcsös hasfájás ellen bevethetjük a vény nélkül kapható görcsoldókat.

Arra azonban figyelj, hogy ha a görcsök már a hétköznapi teendőidben is akadályoznak, és emiatt akár több napig is az ágyat nyomod, egyeztess az orvosoddal, és kérj tőle egy alapos kivizsgálást! A hosszú ideje tartó, fájdalmas vagy szabálytalan menstruációval, szokatlan közti vérzéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb betegség is állhat.

Forrás: plannedparenthood

MAT-HU-2100487  (2021.04.28)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top