nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Menstruációs balesetek

„Fehér nadrágot vettem fel, pedig tudtam, meg fog jönni” – menstruációs baleset mindenkivel történik

Menstruációs baleset bárhol, bármikor, bárkivel előfordulhat. Veled is megtörtént? Bizonyára nem fogsz meglepődni, ha azt mondjuk: nem vagy egyedül!

Nők meséltek tabuk nélkül a menstruációs baleseteikről. Ma már csak mosolyognak rajta, de természetesen akkor, abban a pillanatban, amikor észrevették, hogy kiszivárgott némi vér, nem tartották annyira viccesnek a helyzetet. Egy a lényeg: a menstruációs baleset bárkivel előfordulhat, nem kell miatta szégyenkezni!

Angéla hozzászokott a ciki helyzetekhez

„Éppen dolgozni mentem, és a megállóban álltam. Egyszer csak éreztem, hogy valami meleg csurog végig a lábamon. Természetesen nyár volt, csak egy rövid ruha volt rajtam, így mindenki látta az esetet, aki a megállóban állt. Papír zsebkendővel gyorsan letöröltem a lábam, és beszaladtam az első kávézóba, amit megláttam. Sajnos sokszor előfordult velem hasonló, mert az endometriózisom miatt egészen váratlan helyzetekben, időpontokban kezdek el vérezni, éppen ezért felkészült is vagyok: mindig van nálam betét vagy tampon” – mesélte Angéla.

Andi nem volt eléggé körültekintő

„Hosszú idő után ez volt az első este, amit együtt töltöttünk a párommal. Ki is találtuk, hogy elmegyünk vacsorázni. Én egy fehér rövidnadrágot vettem fel annak ellenére, hogy éreztem, kicsit görcsöl a hasam, mondtam is Tibinek, szerintem hamarosan meg fog jönni. Itt követtem el a szarvashibát, de már annyira éhesek voltunk, hogy nem akartam tovább húzni az időt a ruhacserével. (Utólag azt gondolom, bárcsak megtettem volna).  Megrendeltük a vacsorát, és arra lettem figyelmes, hogy átnedvesedik a fenekem. Mire lenéztem, már a lábam között is vérfoltos volt a fehér nadrágom. Szerencsére kardigán volt nálam, így azt a derekamra kötöttem, majd mondtam Tibinek, indulnunk kell, a vacsorát folytassuk otthon. Nagyon szégyelltem magam, de amikor beléptünk a lakásba, az maga volt a mennyország” – mesélte Andi.

Menstruációs balesetek

Fotó: Getty Images

Boglárka a munkahelyén került kellemetlen szituációba

„Az az igazság, hogy az elmúlt két-három hónapban nagyon stresszes voltam, ami a ciklusomra is hatással volt. Mivel a menstruációm ötödik napjánál tartottam, ezért reggel csak egy tisztasági betétet raktam be. El is kezdtem a munkát, ahogy szoktam, de amikor felálltam, éreztem, hogy történik valami furcsa. Azonnal szóltam a főnökömnek, hogy nem tudok meetingre menni, egy másik kolléganőmnek – aki egyben a barátnőm is – pedig azonnal mondtam,»vörös kód« van. Ő mentett meg, mert szerencsére volt nála tampon. Nagyon leizzadtam a helyzettől, de ezért csak is magamat okolhatom. A barátnőmnek pedig nem tudok elég hálás lenni! Szerencsére a  főnököm is megértő, akinek csak annyit kellett mondanom, hogy történt egy aprócska baleset, ezért nem tudtam részt venni a megbeszélésen. Azonnal megértette, és nem is kérdezett többet.”

Magdinak általában erős a vérzése, nála folyamatosak a kisebb-nagyobb balesetek. Mint mondja, ő megtesz mindent, hogy megelőzze, de előfordul, hogy átázik.

„Az egyik alkalommal nagyon erős vérzésem volt, és éreztem, a tamponom feladta a harcot, a vér elkezdett végigfolyni a lábamon. Persze, mindeközben a boltban álltam sorba. Összekulcsoltam a lábaimat szorosan, de nem sokat segített a helyzetemen. Nagyon apró lépésekben haladtam a pénztár felé, kaptam is pár furcsa pillantást, de megmondom őszintén, nem sokat érdekelt, csak azt láttam a lelki szemeim előtt, hogy érjek már haza.  Mire hazaértem, tiszta vér volt a bugyim, nadrágom. Gyorsan tisztába tettem magam, és megkönnyebbültem, hogy ennyivel megúsztam ezt a kínos balesetet”

Mindegy, hogy tampont, betétet, vattát vagy menstruációs kelyhet használsz, váratlan szituációk előfordulhatnak. A menstruációs baleseteket talán úgy tudod a legegyszerűbben áthidalni, ha tartasz magadnál tartalék betétet vagy tampont. És ha szükséges, ne szégyelld: kérjél segítséget.

 
(Nyitókép: Getty Images/Isabel Pavia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top