nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Intimkehely és a nők

Intimkehellyel valóban egyszerűbb? Vélemények olyan nőktől, akik már próbálták

A tampon óta nem volt ekkora forradalom a nőknek szóló intim higiéniai termékek piacán, mint most. Az intimkehely átírta a menstruációtörténelmet!

Az orvosi szilikonból készülő intimkehely könnyen használható és modern megoldást jelent, amit a hüvelybe kell felhelyezni, és tartalmát rendszeres időközönként üríteni. Előnye, hogy többféle méretben kapható, környezetbarát, nem allergizál, és könnyedén lehet vele sportolni, akár úszni is.

Tudtad? Egy átlagos nő mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ el élete során, az intimkehely vagy menstruációs tölcsér ezért környezetvédelmi szempontból kiváló alternatívának számít.

„Kétszer is kórházba kerültem tampon miatt toxikus sokk szindrómával, így ez a megoldás nálam régóta nem volt opció. Vega és környezetbarát életet élünk, így az eldobható betéteket is szerettem volna elkerülni, a mosható betétek pedig valahogy elrettentettek, így remek megoldásnak ígérkezett az intimkehely, ami nálam be is váltotta a hozzá fűzött reményeket” – mondja a 34 éves Linda.

Intimkehelyről vélemények

Fotó: Getty Images

A 28 éves Éva már a kehely használatáról mesélt:

„Bár magyar nyelvű használati utasítást adnak a termékekhez, én megnéztem néhány Youtube-videót is. A tölcsért felhelyezés előtt többféle módon is összehajthatjuk, de a legelterjedtebb a C-alakú behajtás. Ha jól helyezzük fel a tölcsért, akkor az a hüvelyben kinyílik, és a hüvely falához simul, így biztosítja a szivárgásmentességet (ezért is fontos a megfelelő méret vásárlása). Az első pár felhelyezés után érezni fogjuk, mikor áll jól. A tölcsér akár 8 órát is fent lehet ürítés nélkül. Én az első napon többször ürítettem, többnyire azért, hogy gyakoroljam a kivételt és a behelyezést, másrészt pedig mert attól féltem, bent ragad, és nem tudom kiszedni. De ez egy teljesen felesleges félelem volt.”

Az első néhány alkalommal az intimkelyhet vékonyabb betéttel vagy tisztasági betéttel kombináljátok, ha mégsem sikerülne a tökéletes felhelyezés, nem nyílna ki teljesen a kehely, akkor így elkerülhetitek a baleseteket. https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup#advantages

Milyet válasszunk?

Az intimkelyhek piaca elég széles, több márka is jelen van, és az ő termékskálájuk is viszonylag széles. A kelyhek számos, eltérő formában és méretben kaphatóak. A kisebb méreteket általában a fiatalabb, még nem szült nőknek javasolják, míg a nagyobbakat a 25 fölötti, hüvelyi úton szült vásárlóknak.

„Szerintem az egyik legnagyobb előnye, hogy 8 órát folyamatosan fent lehet, így akár a napközbeni, munkahelyi ürítést meg is úszhatjuk. Mivel újra és újra használható, nem termel szemetet, nem terheli a környezetet. Nem okoz fertőzéseket, toxikus sokkot, nem befolyásolja, nem irritálja az egészséges hüvelyflórát. Arról nem is beszélve, hogy egyszer kell nagyobb összeget befektetnünk, de aztán évekig nem kell ilyesmire költenünk. Én kifejezetten szeretem” – mondta Magdi, ő miért döntött az intimkehely mellett.

Mit mond a szakember?

„Az intimkehely a tamponhoz képest háromszoros mennyiségű vért képes tárolni, így elég nyolcóránként kiüríteni. Emellett éjszakai használata sem ellenjavallt. Bármilyen fizikai aktivitás közben viselhető, legyen az úszás, jóga vagy egy kimerítő kardioedzés” – mondta Dr. Fekete Lajos szülész-nőgyógyász, aki így folytatta:

„Időre lehet szükség, amíg a felhelyezés, az eltávolítás, illetve az eszköz tisztítása a napi rutin részévé válik. Általában pár nap alatt teljesen hozzá lehet szokni. Azonban annak ellenére, hogy több cég több formában és méretben gyártja, vannak, akiknek alkatuknál fogva kényelmetlen a használata, és idővel sem tudnak megbarátkozni vele. Számukra maradnak a hagyományos módszerek” – mondta a szakember.

 
(Nyitókép: Helena Lopes / 500px/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top