Gerbeaud Emil receptje ide vagy oda a zserbót (is) a nagyi tudja a legjobban elkészíteni. De persze azért megpróbálkozhatunk vele mi is, ezzel a recepttel egészen biztosan sikerrel járunk. Indulhat a sütés!
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 1dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 0,5 dl rum
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- szódabikarbóna
- só
- 1 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált dióbél
- 40 dkg lekvár,
- 30 dkg kristálycukor
A tetejére:
- 16-18 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet morzsold el a vajjal vagy a margarinnal, az élesztőt pedig morzsold bele a meglangyosított tejbe. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Langyosítsd meg a rumot is és szórd bele a cukrot. Az élesztős tejet öntsd a liszthez és a tojások sárgájával valamint a szódabikarbónával és egy csipet sóval keverd össze és gyúrd tésztává, majd hagyd állni egy órát a hűtőben.
A zserbó töltelékéhez a diót keverd össze a lekvárral és a cukorral. A tésztát oszd három részre és egyenként nyújtsd őket lappá. Az egyiket fektesd a kivajazott tepsibe és simítsd rá a diós lekvár felét. Ha ez megvan, rakd rá a második tésztalapot, arra a maradék diós lekvár, végül pedig a mehet a harmadik lap.
Kend meg a tetejét tojássárgájával, szurkáld meg villával, majd hagy állni 45 percig. Ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 40 percre. Ha megsült, hagyd kihűlni a tepsiben. Végül jöhet a csokimáz. Olvaszd fel a csokoládét vízgőz felett, langyosan öntsd a tésztára és simítsd el. Amikor összedermedt, már szeletelheted is a zserbót!
Itt még több diós süti receptet találsz:
- Isteni diós édességek
- 3 diós süti, amit muszáj megsütni a hétvégén
- 3 iszuper bögrés diós süti