Magyarország kúl

Az ország települése – Sárospatak, a Bodrog-parti Athén

A kirándulók igazi kincsekre lelhetnek, ha az ország észak-keleti csücske felé veszik az irányt. Sárospatakon és vonzáskörzetében egybeforr a történelem és a természet, és még A-kategóriás művészeti fesztiváljuk is van.

Az ország települése…

Minden hónapban kiválasztjuk Az ország települését. Jelölést indoklással együtt várunk emailen!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a zempléni részen számtalan csoda vár felfedezésre. A régió szellemi központja egyértelműen Sárospatak, a Rákócziak egykori lakóhelye. A jó állapotban fennmaradt váruk a szakszerű gondoskodásnak hála szinte teljes pompájában várja a látogatókat. A város nagy ívű szellemi élete azonban nem korlátozódik a múzeumi emlékekre, a világhíres református kollégium közel 500 éve folyamatosan, ma is működik, és diákjai ugyanazokat a lépcsőket koptatják a patinás épületekben, mint Kossuth vagy Móricz. A kollégium könyvtára, a Nagykönyvtár számos egyedi és pótolhatatlan írásos emlék otthona.

MTI / Balázs Attila

MTI / Balázs Attila

Makovecz nyomában

Az igazi kis ékszerdoboznak tetsző városkában sétálva feltűnik a tanítóképző épülete, amelyben szintén régóta folyik a képzés, az iskolakert, egy igazi pihenőpark a város közepén, valamint a gazdag Makovecz-örökség olyan organikus gyöngyszemekkel, mint A Művélődés Háza, a Repositorium vagy az Árpád Vezér Gimnázium. Ezen épületek funkcionalitását kétségbe lehet vonni, azonban tény, hogy a közelmúltban elhunyt mester építészeti öröksége nagyszerűen illik Sárospatak történelemmel átszőtt miliőjéhez.

MTI / Vajda János

MTI / Vajda János

Tengerszem és más nyalánkságok

A városból kimozdulva könnyű, ám annál varázslatosabb kirándulóhelyek várnak. A Megyer-hegyi tengerszem bár mesterséges képződmény, amely a környéken egykor meghatározó bányatevékenység nyomán keletkezett, ma a természet részeként, lenyűgöző látvánnyal és békével várja a túrázókat. A közeli Zemplén hegyei vadregényes tájakkal hívogatnak, a Háromhuta történelem előtti időkbe is elkalauzol. Sárospatak környéke Tokaj-Hegyalja borvidékéhez tartozik, így a borkóstolók kedvelői is igazi paradicsomban érezhetik magukat a városban vagy a közeli Tolcsván, Mádon.

Elitfesztivál augusztusban

Országosan, sőt világszerte ismert és elismert művészeti fesztiválnak is otthont ad Sárospatak és a környező települések. Több mint huszonöt éve rendezik meg a Zempléni Művészeti Napokból kinőtt Zempléni Fesztivált, ahol a komoly- és a könnyűzene, a színházi előadások, irodalmi estek a legnagyobb művészek előadásában kelnek életre a patinás „díszletek” között.

MTI / Vajda János

MTI / Vajda János

Opera-, operett-, szimfonikus-, kamara- és jazzkoncertek, színi és táncszínházi előadások mellett kirándulások, borkóstolók és más gasztronómiai programok várják a Zemplénbe látogatókat. Az idén augusztus 11-19. között lesz a Zempléni Fesztivál, aki még nem volt, azért menjen, aki már volt, úgyis elmegy újra és újra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top