Magyarország kúl

A 10 leglátványosabb park Magyarországon

Lélegzetelállítóan szép tavak, évszázados fák, romantikus lépcsősor a Dunához – ezek mind-mind rád várnak az ország legszebb parkjaiban. Mutatjuk, hová érdemes elmenni.

Senki nem unatkozik a Dunára épült parkban, a Margitszigeten

A Margitsziget a főváros egyik legnagyobb és legrégebbi parkja, ahol számos sport-, szórakoztató- és vendéglátóegység várja a kikapcsolódni vágyó gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Dunán elterülő sziget egyedülálló látványt és kilátást nyújt már évszázadok óta. Mind a budapestiek, mind a turisták kedvelt helyszíne, hiszen itt található többek között a város egyik legnépszerűbb futópályája, strandja, sétálóövezete, állatparkja, és nem utolsó sorban az ország legnagyobb zenélő szökőkútja is.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Varázslatos környezet vár a siófoki Jókai parkban

A Jókai park Siófok legpatinásabb területe, hiszen helyén egykor híres lóversenypálya állt. E park jelenleg is az egyik legnépszerűbb látványosság a Balaton parton, de ma már nem az izgalmak, hanem éppen a pihenés miatt. Csodálatos virágok és fák között sétálhatunk, a tervezők japánkertet, angolkertet és egy kis tavat is kialakítottak itt. A gyerekek számára játszótér, a felnőtteknek pedig kültéri sakkasztal is biztosított a felhőtlen szórakozás érdekében.

A természetet és a kultúrát ötvözi a Zsolnay Negyed parkja Pécsett

A 2011-ben kialakított Zsolnay Kulturális Negyed nemcsak Pécs, hanem az egész ország különleges kulturális centruma, amely műemlék szobrokkal és páratlan szépségű növényekkel ékesített parkkal rendelkezik. A kerti séta és az esetleges szabadtéri programok, koncertek mellett az idelátogatók minden korosztálya találhat magának érdekes elfoglaltságot. A gyerekek betérhetnek a park melletti bábszínházba, a felnőttek pedig számos múzeumi kiállítás közül válogathatnak.

Ezeréves helyszínen épült ki a miskolctapolcai park- és tórendszer

Miskolctapolca csodálatos park- és tórendszere 80 éve a város gyöngyszeme. Ezt a különleges helyszínt az egykori Árpád-korabeli apátság területén alakították ki. A ritka növényekben gazdag parkot színes állatvilág, elsősorban madarak lakják. Ebben a meseszerű környezetben hat hektáron sétálhatunk, biciklizhetünk, kacsákat etethetünk, piknikezhetünk. Számos vendéglátóegység is van a park szélén, sőt, itt található a híres miskolctapolcai barlangfürdő is.

Elvarázsolt kert élményét nyújtja a parádfürdői őspark

A Mátra Parádi-Tarna völgyében fekszik Parádfürdő, amely nemcsak gyógyvízéről híres, hanem hatalmas ősparkjáról is. A 10 hektáros terület az ország egyik legnagyobb sétálóparkja, ahol az ember teljesen ki tud kapcsolódni a stresszes mindennapokból. Különleges fák alatt bóklászhatunk, köztük juharfák, vöröstölgyek, és különböző gyümölcsfák alatt. Ehhez jön még a szüntelen madárcsicsergés, és rögtön úgy érezhetjük magunkat, mintha egy elvarázsolt mesevilágban lennénk.

MTI / H. Szabó Sándor

MTI / H. Szabó Sándor

A múzsák találkahelye volt egykor Keszthely ékessége, a Helikon park

A Helikon parkban 17 hektáros területen sétálhatunk évszázados platánsor között, de találhatók itt vadgesztenye, cseresznye, hárs, bükk, tölgy és fűzfák, valamint hatalmas fenyők is. Az egykor a Festetics család birtokában lévő területen látható a Helikon-emlékmű is, ahol az elmúlt közel száz évben számos irodalmi eseményt rendeztek. A Balaton-parti parkban számos, Keszthelyhez kötődő híresség szobra is helyet kapott, úgy, mint például Bartók Béla zeneszerzőé, zongoraművészé.

Igazi családi élményhelyszín a Nagyerdei park Debrecenben

Debrecen belvárosától néhány percre terül el a Nagyerdei park, ahol kicsik és nagyok is előszeretettel múlatják az időt tavasztól. A park egyik leglátogatottabb része a futballpálya nagyságú Békás-tó, ahol látványos szökőkút is várja az érdeklődőket. A pihenni vágyók napozóstégeken relaxálhatnak, hangulatos sétányokon andaloghatnak, a sportokat szeretők százéves fák alatt kocoghatnak, biciklizhetnek, a gyerekek pedig 600 négyzetméteres játszótéren rohangálhatnak óriás állatos játékok között.

Ősfáktól különleges az Esterházy kastélypark Pápán

Pápán az Esterházy kastély mögött 100 hektáros angolparkban kapcsolódhatunk ki. Nem volt ez mindig így, hiszen néhány évtizede a köznép nem járhatott be ide, ez a terület az arisztokraták vadasparkja volt. A ma már a helyiek által csak Várkertnek emlegetett park ugyan jócskán kisebb lett az eredeti méretéhez képest, de még most is faritkaságok tömkelegében, köztük ősplatánokban bővelkedik, különleges hangulatot teremtve. Az itt sétálók felfedezhetnek kőrisfákat, juharfákat, vörösfenyőket, bükk- és a gesztenyefákat is.

Páratlan kilátás nyílik Vác Duna-parti parkjából

A váci Duna-parti sétány már a középkortól a város jellegzetessége. Ma már ennek a területnek a nagy része parkosítva van, remek lehetőséget biztosítva a pihenni vágyók számára a sétához, piknikezéshez. A gyermekeket játszótér várja, a romantikázni vágyókat pedig a Dunához vezető hangulatos lépcsősor, ahonnan naphosszat nézhetők a vízen suhanó hajók. A sétányról csodás látványt nyújtanak a Duna túloldalán elhelyezkedő hegyek, a parkban pedig számos virágoskert és évszázados fák találhatók a hatalmas, füves területeken kívül.

Hatalmas rózsakerttel vár a Verseghy-park Szolnokon

A szolnoki Tisza-parti sétány mellett terül el a Verseghy Ferenc költőről elnevezett Verseghy-park, amely színes virágoskertjeivel, kis csobogóival, kőszobraival csodás hangulatot varázsol a város szívében. Ideális helyszín ez egy családi, szabadtéri délutánra, hiszen a gyerekek kedvükre rohangálhatnak, a felnőttek pedig különleges rózsaillat mellett kapcsolódhatnak ki a rohanó hétköznapokból, hiszen közel száz éve hatalmas és különleges rózsákból álló rózsakertet alakítottak ki ezen a területen.

És ezeket tudtad a Margitszigetről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top