Magyarország kúl

Magyar művész biliárdgolyói lebegnek a velencei csatorna felszínén

Vincze Ottó és a Ferenczy Múzeumi Centrum River-pool című projektje már látható Velencében. Az installáció egészen meglepő látványt nyújt az olasz város lagunáján: hatalmas biliárdgolyók ringanak a víz felszínén. A magyar alkotás azonnal kedvelt szelfiháttér lett.

A napokban nyílt meg az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé, így jelenleg az olasz város a világ képzőművészeti központja. Sorra érik egymást a kiállítások, többek között a pekingi Times Art Museum és a moszkvai Puskin Museum is képviselteti magát, és ezúttal a kiállítók között van a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum is, amelyik Vincze Ottó Munkácsy-díjas művész szuper installációját utaztatta meg.

Vincze tavaly a River-pool névre hallgató projektje keretében Szentendrén a Dunára helyezett 17 darab méretes biliárdgolyót, amelyek valójában hajózási ütközőbóják voltak. Ezek a golyók kerültek most a velencei Giudecca széles lagúnájára, és ringatóznak a tengervíz mozgásának engedve. Mivel a víz folyamatosan áramlik, így a hatalmas betontömbökkel a fenékhez rögzített golyók folyamatosan mozognak, és változtatják a helyzetüket.

A látványos magyar alkotás állítólag már most nagy siker, a partról folyamatosan fényképezik, és felállítása után azonnal kedvelt szelfiháttér is lett. A  projekt hivatalosan május 30-án este nyílt meg, és július 4-ig lesz látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top