Magyarország kúl

Íme, a Nyíregyházi Állatpark legújabb jövevénye, a vari kölyök

Nézd meg a bájos vari kölyköt és tudj meg többet a napimádó szent állatról.

A Nyíregyházi Állatpark vari párja tenyészprogram keretében érkezett a SóstóZooba 2013-ban,Lengyelországból és Franciaországból. Két hónapja született meg első közös utódjuk a különleges fekete-fehér maki bébi.

Az apróság 100 napnyi vemheség után jött a világra. Eleinte az anya állat sokat  tartózkodott kölyke mellett, hogy  szoptassa és melengesse, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A 2 hónapos, hím ivarú maki már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között s bár még anyatejjel is táplálkozik, már édes lédús gyümölcsféléket is fogyaszt – áll a Sóstó Zoo honlapján.

A Madagaszkár szigetén őshonos hatalmas szemű, dús bundájú kölyök már ismerkedik a kifutóval, így a látogatók is megcsodálhatják a játékos makit,családjával. Ha Nyíregyháza túl messze van, képeken is megnézheted:

 

Forrás és még több kép: Nyíregyházi Állatpark Facebook oldala

Mi is az a vari?

A vari, azaz a Varecia variegata, a legnagyobb termetű maki faj. A különleges fajnevet  a bennszülöttek adták nekik.  Azért nevezték őket napimádó szent állatnak, mert előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a  civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is, az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek, ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top