Magyarország kúl

Olcsóbb a Balatonon nyaralni, mint a horvát tengerparton

Nagyjából húszezer forinttal jön ki olcsóbbra egy balatoni hét éjszakás nyaralás egy kétgyerekes családnak, mint ha Horvátországba utaznának - derül ki egy magyarok nyaralási szokásait elemző felmérésből.

Az átlagos szállásfoglalási érték belföldön 42 ezerről 48 ezerre, Horvátországban 150 ezer forintra nőtt – hangzott el a Google magyarországi képviseletén, egy a turisztikai trendkutatás idei eredményeit ismertető kerekasztal-beszélgetésen.

Az első negyedévben az utazni vágyó magyarok közül a legtöbben Londonra, Barcelonára és Rómára kerestek rá a neten, de az országok keresési toplistájának az élén viszont Olaszország állt. A görögországi nyaralást tervezők száma is megugrott, erre az úti célra 36 százalékkal többen „gugliztak” rá idén január–március közt, mint egy éve, ám a Törökország iránti érdeklődés jelentősen visszaesett.

A szakértők azt mondják, hogy a tipikus utazásszervező magyar egyre inkább a mobilján keresgél utazási információkat, leginkább vasárnap, hétfőn vagy kedden este 6 és 9 között, méghozzá a legtöbben augusztusban, ami azt jelenti, hogy a nyaralását változatlanul utolsó pillanatban köti le a többség. A célországok listáján nem volt helycsere, továbbra is Horvátország, Olaszország, Görögország és Ausztria a favorit.

“A budapesti szállodák remekelnek, a szobafoglaltság az első negyedévben 85 százalékra nőtt, miközben a szállodai átlagárak 12 százalékkal emelkedtek. Budapest a régió egyik legkedveltebb városa, de szálláshelyei még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak” – ezt mondta Bogár Zoltán, a Danubius Hotels üzletfejlesztési igazgatója.

Horvátországban 64 százalékos a növekedés, 2017-ben várhatóan 20 milliárd forintért foglalnak ott szállást a magyarok, de valójában a Balatonon olcsóbb nyaralni, mint déli szomszédunk tengerénél. Ha összehasonlítjuk egy balatoni és egy horvátországi 7 éjszakás családi (2 gyerek, 2 felnőtt) nyaralás átlagos szállásdíjának az árát, akkor azt látjuk, hogy a Balatonon 143 798 forintra, a horvátoknál pedig 163 392 forintra jön ki. Ennek ellenére a horvátországi előfoglalások további komoly növekedést jeleznek az idei évre.

Galéria:

Erotika és Siófok – így nyaraltunk anno a Balatonon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top