Magyarország kúl

Kismókusokat mentettek – bár ne tették volna

Három elhagyatott, életveszélyben lévő mókus érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Vagy mégsem?
  1. csecsemő, 2. kismacska, 3. kismókus.

Jó tudom, a cukiságlistája mindenkinek más és más, ez itt épp az enyém. A 4-től 10-ig terjedő helyeket további kistestű emlősök foglalják el, aztán jönnek a kismadarak, majd a katicabogár. A cukiságlista egyben a leginkább gyámolítandók listája is, vagyis csecsemő, kismacska és kismókus semmiképp nem maradhat simogatás nélkül, ha rólam van szó. Arról nem beszélve, ha valamelyikük bajba kerülne (bár ebbe belegondolni is rossz).

Az csak természetes, hogy ha az ember elhagyatottat lát bármelyik fenti csoport egyedei közül –  mondjuk, egy bokor alján -, akkor cselekszik. Felveszi az illetőt, bebugyolálja, hazaviszi, enni ad neki és hasonlók. Na, most ez adekvát viselkedés a dobogó első, egyes esetekben a második helyezettjével kapcsolatban, ám semmiképp nem ajánlott ilyesmit tenni egy kismókussal – erre figyelmeztetnek a Budakeszi Vadaspark szakemberei. Arra hívják fel az állatrajongók figyelmét, hogy a természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet.

A „visszafordíthatatlan tragédia” jelen esetben az, hogy a saját közegéből – akár jó szándékkal – kiszakított jószágot többé nem tudják visszahelyezni az anyja mellé, még akkor sem, ha megtalálják.

A napokban három kismókus érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Egy fa törzsére lapulva találták őket, látszólag elesetten. A valóság azonban az, hogy a fa tövére lapulás náluk a napi rutin része.

A természet ugyanis nemcsak a piciny őzgidák, hanem az újszülött mókusok esetében is azzal segíti a túlélést, hogy kitűnő álcázóképességet adományoz nekik. A kistestű emlősök nemcsak az erdőben, de a városi közparkokban is szívesen ugrándoznak, a kertek fatörzsein tanulnak meg mászni, izmaik így erősödnek. Ám ha ember közeledik, megpróbálnak elbújni, hogy ha a „veszély” elmúlt, újra megkeressék az övéiket. Vagyis egyáltalán nem várnak segítséget, többnyire nincs is szükségük rá. Ilyenkor „összeszedni” őket hatalmas tévedés, hiszen „anyjuk ilyenkor is hazavárja a felfedező kedvű picinyeket” – írják az állatgondozók. „Egy kisállat állapotát csak tapasztalt szakember tudja megítélni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben elhagyatottnak vélt állat életét féltené, az alábbi elérhetőségek valamelyikén vegye fel a kapcsolatot a Budakeszi Vadaspark illetékeseivel, akik segítséget tudnak nyújtani” – kéri Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark munkatársa.

A Budakeszi Vadaspark központi elérhetőségei:

Telefonszám: 06-23-451-783

E-mail: budakeszi.vadaspark@bkvp.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top