Az idén 34. alkalommal Londonban megrendezett nemzetközi versenyen ismét a somlói Tornai Pincészet vihette haza a trófeát; a magyar borászat zsinórban már hamradjára érdemelte ki a Wine Challenge-en a legmagasabb elismerést – írja az Origo.
A pince tulajdonosa, Tornai Tamás szerint az előző évek sikerei nagyon fontos szerepet játszottak a bora népszerűsítésében, hiszen a pincészetnek mostanra kereskedelmi kapcsolatai vannak Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban is. Az idei eredmény kihirdetése után pedig egy újabb londoni Michelin-csillagos étterem választotta be a kínálatába két borukat.
A borász szerint a mostani díj ahhoz is hozzájárul, hogy a furmint mellett egy másik ősi magyar szőlőfajtát, a juhfarkat is megismerjék a külföldi országok borértői, ami a hazai borok piaci értéke szempontjából is különösen fontos. A magyar borászatok termelésének 30 százaléka ugyanis exportra kerül, mégsem ismerik el még eléggé a hazai borainkat: más exportált borok átlagára literenként 2,6 euró, míg a magyar boroké 1,15 euró.