Magyarország kúl

Ürgereality indul Tihanyban

Bekamerázták a Tihanyi Belső-tónál lévő gyepet, így már négy szemszögből is megfigyelhetjük a kis rágcsálók magánéletét.

A tihanyi Belső-tó partján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található ürgeállománynak eddig is volt híre, de a kamerarendszerrel most még nagyobb az érdeklődés övezi őket. A terület korábban kaszáló volt, de már két évtizede szürkemarhák legelnek rajta, ami az ürgék szempontjából a legjobb felületű földet biztosítja.

Fotó: Dr. Nagy Lajos

„Az állatokat Szentkirályszabadjáról hoztuk át 2003-ban – mondta el a Magyarország Kúlnak Dr. Nagy Lajos projekt koordinátor. – Akkor körülbelül 217 ürgét telepítettünk ide a régi katonai reptérről, hogy nyugodtan élhessenek, szaporodhassanak. Ma már ezerötszáznál is többen vannak, nagyon jól érzik itt magukat, teljesen benépesítették a Belső-tó gyepét. Az ürgére jellemző, hogy addig terjeszkedik, amíg van helye, de sok esetben az életterük megváltozott állattartási módok és a földek korszerű megművelése miatt. Az ürgetelepítő program lényege, hogy szaporodjanak, élni tudjanak.”

Fotó: Dr. Nagy Lajos

Ürgét nehéz megfigyelni, de olyan területen érdemes nyitott szemmel járni, ahol alacsony a fű. Ha ugyanis már feljön a gyep, akkor veszélybe kerül a ragadozóktól, és sokszor ő maga vándorol el, mert nem tud elbújni. A most telepített kamerákkal akár otthonról, a nap bármely szakaszában kifigyelhetjük az ürgecsaládokat. A kamerák egyike egyenesen a föld alól tudósít, és kendőzetlenül mutatja be az állatok járatokban élt életét. Persze egy kis cselhez kell folyamodni: a kamerák környékére élelmet tesznek ki, hogy legyen mozgás, legyen mit megfigyelni.

Ezt mutatja a felszerelt webkamerák egyike

„Az ürge elsősorbannövényevő állat, nem szereti az egysíkú táplálkozást. Az a gyep jó neki, ahol sokféle egyszikű, kétszikű növény terem – magyarázza Dr. Nagy. –  Mi főleg szemes gabonával és gyümölccsel csalogatjuk őket a kamerához, most épp almát tettünk ki, de később szilva és görögdinnye is kerül majd terítékre. A mi állományunk imádja a sajmeggyet, ezt a kicsit savanykás, apró, fekete szemű vadgyümölcsöt, ezek az egyébként nagyon óvatos állatok egészen az erdőig elmerészkednek, hogy megdézsmálják. A célunk az, hogy minél többen megismerjék a vidéket, az állatokat, és meg is kedveljék őket. És azt sem szabad eltitkolnunk, ha az ürgeállomány megnő, akkor a veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisát is biztosítani tudtuk.”

Nézd meg ezeket a nálunk honos állatokat is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top