Magyarország kúl

Lovasi András ma 50 éves – mutatunk 5 fontos dalt tőle

A kilencvenes évek egyik legfontosabb zenésze ma 50 éves. Lovasi András karrierje 5 dalban.

Lovasi András Kossuth-díjas magyar énekes, dalszerző, szövegíró, basszusgitáros és gitáros, a jövő héten startoló Fishing on Orfű fesztivál megálmodója, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag frontembere – ez eddig nem kevés. Egy sornyi kedves / jó / veretős / szórakoztató / korszakalkotó dal kapcsolódik a nevéhez, és mivel ma 50 éves, mutatunk tőle 5-öt.

Húsrágó hídverő

Az 1991-es Kispál lemez, a Naphol holddal lemez slágere, egy halom feldolgozása született, például a hiperkarmás Bérczesi Róbert is készített egyet – kedves átirat, de hát az eredeti a lényeg:

Földtörténet

A Kispál Föld kaland ilyesmi című lemezének “klipdala”, szokatlan (lovasis) életképekkel.
“Vitorlázz némán át a réteken
Túl a sóson túl az édesen
Annyira kemény, annyira látványos
Csatáink voltak, hát hogy lesz most…”

Igyekezz, az égbolt zár

Már megint egy Kispál dal, de hát majd 30 évig létezett a zenekar, pont ez maradna ki? A Zár az égbolt Jancsó Miklós első Kapa-Pepe filmjében hangzott el, a Nekem lámpást adott az Úr kezembe Pesten egyik jelenetében a Ganxsta Zolee és a Kartel is feltűnt.

Mire megtanultam

A Bandi a hegyről Lovasi szólólemeze. Kísérletező, kötetlen, és nincs skatulyában, mint a Kispál, vagy később a Kiscsillag. Persze, a skatulya itt mást takar, mint mondjuk az Ámokfutóknál. A Bandi a hegyről dugig van jó dallal, ez is az:

Ha én lennék

A Kiscsillag első lemezén jelent meg 2006-ban. Nyári sláger, Lovasi énekét simán lehetne Bob Marley-jéval cserélni, kijönne belőle egy karibi sláger – a helyi toplistán dobogós hellyel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top