Magyarország kúl

Magyar siker – a mi desszertes könyvünk lett a legjobb a világon

Bereznay Tamás "Hungarian Dessert Book" című kötete nyerte a Gourmand World Cookbook Awards-ot desszertek kategóriában, Kínában.

A Gourmand World Cookbook Awards versenyt a francia származású Edouard
Cointreau alapította 1995-ben. A világ minden országára nyitott és ingyenes megmérettetés gasztronómia témakörben lehetőséget ad a könyvkiadók, séfek, bloggerek számára a bemutatkozásra. Idén a kínai Yantai-ban zajlott a ceremónia.
A könyveket először a kiadók jelölik, akár tízezer kötet is érkezhet a pályázatra. A legjobbakat aztán országspecifikusan válogatják ki, végül a döntőbe kategóriánként már csak 5-12 könyv maradhat. Az első hármat jelöli ki aztán a zsűri, idén a legjobb a desszert kategóriájában Bereznay Tamás külföldieknek szánt könyve, a ’Hungarian Dessert Book’ című munka lett. A szakácskönyv többek között a nagyon erős skandináv piacot utasította maga mögé a rangos nemzetközi versenyen.

A nyertes könyv borítója

“Mindent megtettünk, hogy a könyvre felfigyeljenek – mondta a Magyarország Kúlnak Széplaki Péter, a Boook Könyvkiadó vezetője. – Már egy ideje figyeltek minket a nemzetközi piacon, és ez a siker jól mutatja, hogy az erős mezőnyben is megálljuk a helyünket. Sőt, még két másik díjat is elhoztunk. Az értékelésnél az izraeli és a Hong-kongi kiadó mellett a mi magyar kiadónkat emelték még ki név szerint. Bereznay Tamás könyve igazi kuriózum. A gyönyörű, szigorú szabályokat követő kalocsai mintát Romsics Lászlóné Vera néni kalocsai pingáló asszony festette.”

A borító arculatának koncepcióját Földi Hajnal, a BOOOK Kiadó művészeti vezetője dolgozta ki.

Széplaki hozzátette, hogy Bereznay Tamásról tudni, hogy imádja az édességet, így aztán a 176 oldalas könyvbe nemcsak a nagyon ismert magyar finomságok kerültek bele, hanem a személyes kedvencek is, mint a Lakatos Inas, ami egy vidéken jól ismert sütemény.”

Széplaki Péter vette át a díjat

Még a sikerből

A BOOOK Kiadónak egyedüli magyar indulóként további két könyve, Bezselics Ildikó ’Magok a konyhában’ című kötete ezüstérmes lett a kelet-európai versenyzők között, dr. Andrási Nóra ’Mindenmentes’ című szakácskönyve két harmadik helyezést szerzett a diétás és a vegán könyvek kategóriákban, megelőzve a holland és kanadai versenytársakat.

Sikeresek, első díjasok a magyar gasztronómiában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top