Magyarország kúl

25 új vidéki helyszínre vonatozhatnak ingyen a diákok

A fővárosi és a szentendrei múzeumok vidéki intézmények sorával bővültek, ahova a csoportos kirándulásokon résztvevő diákok ingyen utazhatnak. Most már egy rakás kastély, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a komáromi erődrendszer is grátisz megközelíthető.

Az ország általános és középiskolás diákcsoportjai már nemcsak a fővárosi múzeumokat és egyéb kulturális intézményeket látogathatják meg az ingyenes MÁV-kedvezménnyel, hanem 25 új vidéki helyszínt is.

Eddig csak például az Országházba, a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba és a Szépművészeti Múzeumba szervezhettek ingyenes csoportkirándulásokat diákoknak, de most bővült a paletta, és ha a szervezett iskolai diákcsoportok a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, a fertődi Esterházy-kastélyt, a komáromi erődrendszert vagy a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet akarják meglátogatni, akkor is ingyen szállhatnak vonatra.

Barokk ruhába öltözött lányok a felújított fertõdi Esterházy-kastély elõtt.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: az ingyenes utazás kedvezményét többek között nappali tagozatos általános, középiskolai és gyógypedagógiai diákcsoportok vehetik igénybe, természetesen az adott tanév szorgalmi ideje alatt. Fontos tudni tehát, hogy a tavaszi, nyári, őszi, téli tanítási szünetekben nem lehet használni a kedvezményt. Minden 10 diák után egy kísérő tanár is élhet az ingyenes utazás lehetőségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top