Magyarország kúl

Beerbike sztori: a tiltás már három éves

A tiltás régi, mégis most kapták fel, hogy a sörbicikliket kirakta az utcáiról a 7. kerületi önkormányzat.

Múlt héten a Magyarország Kúl is beszámolt róla, hogy a 7. kerületből kitiltották a beerbike-okat, magyarul a sörbicikliket. Akkor ezt írtuk: Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester rendeleti úton tett be az üzemeltetőknek, akik útvonalaikból kénytelenek kihagyni a bulinegyed, azaz a Gozsdu udvar környékét. A 24 akkori írásából kiderült, hogy lapinformációk szerint a VI. kerületben is felmerült a tiltás lehetősége, például azért, mert a lakók szerint a beerbike-osok hangosak, ráadásként a sör vizelethajtó hatása miatt az utcán végzik a dolgukat.

Fotó: Neményi Márton

Nem sokkal azután, hogy a hír megjelent, írtunk több beerbike-ot üzemeltető cégnek, hogy kommentálják a rendeletet, illetve megkerestük Terézváros és Erzsébetváros önkormányzatát is. Terézváros gyorsabban reagált, ők tulajdonképpen megerősítették, hogy szóba került a tiltás, és hogy (idézzük őket) “a köznyugalmat zavaró, gyakran közfelháborodást kiváltó sörbiciklizés korlátozásáról, tiltásáról Terézváros önkormányzatának képviselő-testülete június 29-ikei ülésén hoz döntést”.

Hétfőn megérkezett Erzsébetváros válasza is, ebből kiderül, hogy a tiltás nem is múlt héten történt meg, hanem konkrétan 3 éve. Idemásoljuk a válaszukat:

“Az Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2014. augusztus 25. napján megtartott ülésén, tehát már közel 3 éve fogadta el a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 22/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelete azon módosítását, amely – többek között – kimondta azt, hogy nem adható közterület-használati hozzájárulás szeszesitalt is forgalmazó, és egyébként a hozzájárulás meglétéhez kötött mozgóbolt közterület-használatához. Erre a módosításra éppen az akkori, kereskedelmi tevékenységet érintő változások, és az ehhez kapcsolódó lakossági igények kielégítése érdekében került sor. A tiltás eredményeképpen a lakók nyugalmát zavaró, illetve a közlekedést is akadályozó ’sörbiciklik’ a kerület tulajdonában található közterületekről az elmúlt években eltűntek, ennek megfelelően a szabályozás megváltoztatása, vagy visszavonása nem volt indokolt.
A jelenleg hatályban lévő, és a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 6/2017. (II.17.) önkormányzati rendelet 11. § d) pontja szerint nem adható közterület-használati engedély különösen szeszesital mozgóárusítás útján történő forgalmazásához.
A fentebb részletezett jogi szabályozás, valamint egyéb önkormányzati rendelkezések alapján nemcsak, hogy nem adható közterület-használati engedély az Erzsébetvárosi Önkormányzat tulajdonában található közterületeken szeszesital mozgóárusítás útján (azaz akár az úgynevezett ’sörbicikliről’, vagy egyéb gépjárműről) történő forgalmazásához, de az a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartásnak is minősül, tehát annak megvalósítása esetén – a fokozatosság elvét is természetesen betartva, akár egymillió forintig terjedő – közigazgatási bírság kiszabásának van helye.
A közterületek használatát szabályozó önkormányzati rendelet hatálya az annak megalkotására felhatalmazást adó magasabb szintű jogszabály alapján természetesen kizárólag az Erzsébetvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre vonatkozik.”

Ha az általunk megkeresett, sörbicikliket üzemeltető cégek is reagálnak kérdéseinkre, azonnal közöljük válaszaikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top