Magyarország kúl

Füstölt pontyra váltják a hekket a Balatonon

A hekket anno a németek miatt hozták be, mert a pontyot szálkásnak találták. Pedig a ponty finomabb. Füstölve meg főleg.

És szó nincs arról, hogy a hekk nem az, mert az, ha jól meg van sütve (ezért érdemes maximum 40 dekásat választani, mert azt tudják jól átsütni). A balatoni vendéglátás ha lassan is, de fejlődik, egyre többen szeretnének túlnőni a lángos-hamburger-palacsinta szentháromságán. Az Index bökte ki, hogy balatonboglári Paletta tulajdonosa, Bezerics Dániel idén újabb beach fooddal rukkolt elő, ezúttal pulled ponty néven. Akárcsak az előző évek ételeinek, ennek is az a célja, hogy helyzetbe hozza a helyi alapanyagokat, nevezetesen a pontyot.
A ponty Balatonboglárról, Máté Zoltán haltenyészetéből és halfeldolgozó üzeméből érkezik, 100%-ig magyar alapanyag.

A pulled pontyot bagelben szolgálják fel, az Index leírta az összetevőket is:

  • Mákkal szórt édes, vajas kifli – tehát ez csak formájában bagel, valójában egy klasszikus kifli. Ezt speciálisan erre a célra sütik a gyenesdiási Komáromy pékségnél.
  • Házilag készült sajtkrém, azaz orda, a nemesbüki Korosajt műhelyből.
  • Rengeteg ponty, vagyis füstölt hasaalja. A ponty frissen érkezik, és Keszthelyen, Bezericséknél rögtön megy is a fűszeres sóoldatba, amiben legalább fél napot ázik. Ezek után irány a saját füstölő, a halnak nem kell sok, de azért 3-4 órát eltölt a füstön. A füstölt pontynál jobbat egyébként nagyon rég kóstoltam, érdemes akár házilag is kipróbálni.
  • A szendvicsben van még bébispenót, marinált lilahagyma és fokhagymakompót.

Az új fogás a Balaton több pontján is kapható lesz, mivel Bezerics az eddig meglévő két Paletta nevű étterme mellé két újabb büfét is nyit Pavilon néven. Ezek a Palettával szemben nem leülős éttermek, hanem kifejezetten strandbüfék lesznek, kizárólag minőségi strandételekkel, mint a pulled ponty, sült oldalas, bazalt burger, és egyéb szendvicsek is készülnek majd helyi termelők alapanyagaiból, a cél, hogy minden hozzávaló 30–50 km-es körből érkezzen. Lángos és hekk viszont egyik büfében sem lesz.

A pulled ponty addigi is megkóstolható lesz Keszthelyen, Balatonbogláron és két hét múlva már a fonyódi strandon nyíló Pavilonban is. Ára 990 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top