Magyarország kúl

Szőnyi Ferenc: Már az első kilométerek is fájtak

A 480 kilométert csak ő futotta végig, a többiek feladták a versenyt.

A Himalája hágóin rendezték meg a The Hell Race nevű ultramaratont, ahol Szőnyi Ferenc komáromi versenyző is indult. A 120 órás szintidőből még maradt is vissza, a tervek szerint 110 órát szeretett volna futni, ezt elég jól sikerült megközelítenie, hivatalos eredménye 113 óra 13 perc 29 másodperc lett.

Az ötnapos versenyt összesen három meghívott induló vállalta, Szőnyin kívül a francia Guillaume Arthus és az indiai Bhupendra Singh Rajput. Egyikük térdsérülés miatt, a másikuk kimerültség miatt adta fel. Aki azt gondolja, hogy csak a távolság, vagy az idő nehezítette a versenyzők dolgát, gondoljon bele az itteni időjárási viszonyokba is.

Ez egy felfoghatatlan valami

“Érdekes dolog, hogy állsz a rajtban, és életed nagy versenyének rajtjára vársz, valahol a világvégén… – írta az első nap kezdetén Szőnyi Ferenc. – A legnehezebb vállalni az indulás kockázatát… már az első kilométerek is fájtak. Furcsa, hogy a csapkodó eső jólesik az amúgy kopár hegyek közt, de az eső később havas esőre, majd havazásra vált… a cipők cseréje a komforton sokat javít. A verseny után sem értem, hogy miként tudtam fenntartani, motiválni ilyen hosszú ideig a mozgásomat. Nem könnyített ezen a sok kényelmi ruhacsere és a szandál sem, amit csak nappal, az aszfalton használtam. A vízhólyagok jöttek, egy köröm pedig ment.”

A legkeményebb élmény

A legkeményebb élmény a futó élménybeszámolója szerint az volt, amikor az elgyötört testtel befutotta az utolsó, Tang-Lang La hágót (5330 méter), és tudatosult benne, hogy a verseny legmagasabb pontjával is végzett, és már “csak” 130 km van hátra.

“Keresem a szavakat – üzente követőinek Szőnyi. – Nagyszerű dolgot vittem véghez. Pont így képzeltem el, bár ez nagyképűen hangzik. Ha nem vágysz arra, hogy tejesítsd a teljesíthetetlent, akkor soha el nem éred. Két év után futva visszatérni Leh-be és a stupához érve átszakítani a leghosszabb verseny célszalagját, majd magasba emelni a magyar lobogót, ennél számomra nincs szebb és büszkébb dolog!”

Példaképek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top