Magyarország kúl

Pesttől a Balatonig tekerhetsz – és ez csak egy a tervek közül

Ha a kormány ötletét tető alá hozzák, iszonyatos mennyiségű bicikliút lesz az országban.

A következő években csaknem harmincmilliárd forintot biztosít a kormány bicikliút-fejlesztésre. A beruházások előkészítésére egymilliárd forintot, több kiemelt kerékpáros projekt megvalósításához idén 0,64 milliárd forintot, jövőre 10,885 milliárdot, 2019-ben pedig 15,705 milliárd forintot – jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

Összességében 640 kilométer hosszú kerékpárút-hálózat fejlesztéséről van szó, amelyből 473 kilométer 2019-ig elkészülhet, ennek beruházási költsége bruttó 27,2 milliárd forint. A tervezett szakaszok közül a leghosszabb, az EuroVelo 6 út részét képező, Rajka–Dömös közötti 171 kilométer, ez a szakasz folytatódik Szentendréig, a 33 kilométeres út 4,6 milliárdos költségét uniós forrásból finanszírozzák. A kormányhatározat szerint néhány éven belül – több szakra bontva – megépül a Budapest és a Kis-Balaton közötti kerékpárút is, illetve tervezési fázisában van a Debrecen–Berettyóújfalu–Nagyvárad útvonal hiányzó szakasza.

Még valami:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top