Magyarország kúl

Gyilkos bálnát állítanak a Batthyány térre

Július 14-én kezdődik a vizes vébé, a fővárosban pedig óriási vízi állatok szobrait állítják fel. A tervező Szőke Gábor Miklós, akit például a Fradi sasról (is) ismerhetünk.

A vizes világbajnokság szervezőinek megbízásából készült új kampányban Juhász Péter rendező és Szőke Gábor Miklós olyan legendás vízi teremtményeket keltettek életre, amelyek a világbajnokság 6 sportágát szimbolizálják. Szőke éppen Atlantában járt, amikor beérkezett a felkérés. “A hatalmas sólyom szobron dolgoztam” – mondja.

Akkor már mennyi ideje?

Maga a projekt mondhatni két éves. Két évvel ezelőtt keresett meg az Atlanta Falcons tulajdonosa, hogy a világ legmodernebb sportlétesítménye elé tervezhetnék egy madarat, pontosabban a csapat szimbólumát, a sólymot.

Atlantában a sólyom már a helyén van. Fotó: Szőke Timi

Rögtön téged szemeltek ki?

Több szobrászt is megkerestek, ez nem volt titok.

Miért a te sólymod akarták?

Már a terveim is tetszettek, de amikor látták a Fradi Sast vagy a szlovákiai lószobromat, nem maradtak kétségeik.

A Fradi sas

A két madarat gyakran mérik össze és találják hasonlónak.

Pedig nagyon különbözőek. Annyi az egyezés, hogy mindkettő madár és mindkettő egy labdaformára érkezik, de közben teljesen más elemekből épülnek fel. A sólyom több tízezer egyedi elemből áll össze, amelyeket kicsi, 6-8 méteres darabok is kiegészítenek. Külön formatervezési szempont volt, hogy nem párhuzamos elemekből áll össze a test, inkább rombuszok, éles szögek jellemzik. Az egésznek futurisztikus, dinamikus hatása lett így. A szobor nem csupán a távolság, hanem a méret miatt is az eddigi legnagyobb léptékű munkám, 34 tonnás rozsdamentes acélból és bronzból készült, 21 méteres szárnyfesztávolsága, ezzel pedig a világ legnagyobb madár ábrázolása.

Mintha a súlypontja is dőlne.

Azt az érzetet akartam kelteni, mintha a madár egy ketrecből szabadult volna. Szabad, épp mozgásban van, lendületes, erős, dinamikus. Semmi sem szimmetrikus.

Tetszik az atlantaiaknak?

A stadion épp szemben van a CNN központjával. Naponta jöttek forgatni, sűrűn adtam interjút, akkor már híre ment, hogy a világ legnagyobb madárszobrát készítem. A stadiont csak szeptemberben adják át, akkor lesz a hivatalos megnyitó. Az egész még építkezési területnek számít, le van zárva. Az autók azonban mégis erre kanyarodnak, az emberek kiszállnak, fényképezkednek a sólyommal, már most úgy emlegetik, mint Georgia állam egyik szimbólumát. Hatalmas rajongótábor várja a megnyitást és köröz naponta a csarnok körül, hogyan áll az építkezés. A sólyom a stadion főbejárata előtt áll, aki ide eljut, itt fog szelfizni.

Atlanta Falcon – szeptemberben lesz az átadás, Fotó: Szőke Timi

A vizes vébé állatai közül melyik a kedvenced? 

A bálna. A nyílt vízi úszás szimbóluma. Masszív, nagy darab elemekből áll össze. Rusztikus tölgyfából készült, a testébe egy régi hajólámpát tettem, attól világít a szeme. A szilái ipari beömlőkből állnak össze. A tervezés 3D modell formájában indult, folyamatosan kísérleteztem. Figyeltem a vizes sportok analógiáját, hozzákapcsoltam az egyes állatok karakterét. Így született meg a bálna is.

Ez a Dagálynál lesz, ha jól tudom.

Mint ahogy a cápa és a delfin. Minden állat karakterét erősíti az anyag és a felület. A cápáét láncfűrésszel koptattam.

A bálna szobra, a szeme is világít

És az orka?

Az a Batthyany térre kerül majd. Hat és fél méteres, már elkezdték installálni.

Unikornis, 2013-ból

Mi lesz, ha ezek után állatszobrászként tartanak majd számon?

Eddig is sokan az állat szobraimról ismertek, ez nem véletlen, hiszen ők a legfontosabb inspirációs forrásaim. A világom mozgatórugói legtöbbször vadállatok. Nincs kedvencem, de a kutyám, Dante, egy dobermann lett a logóm. Bútorokat is tervezek, absztrakt szobrokat, sőt festmények is kikerülnek a kezeim alól.

Világhír felé

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top