Magyarország kúl

Önkéntesek dekoráltak a balatonszárszói óvodát

Dr. Mannheim Viktória újabb óvodát festett ki önkéntes segítőivel, most Balatonszárszó volt a szerencsés. Csukás István mesehősei kerültek a falakra, aminek nyomós oka van. Elmondjuk, mi az.

Dr. Mannheim Viktória a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai karának volt docensnője, két kisfiú édesanyja, szabadidejében pedig gyerekkórházak és gyermekintézmények sivár falát festi mesefigurákkal. Hat évvel ezelőtt kezdte el a Ecsetre fel a Gyermekekért mozgalmat.

A hatodik születésnap alkalmából pályázatot írt ki, olyan gyermek intézményeket keresve az országban, amelyek szívesen vennének egy ajándék falfestést. A közösségi médiában meghirdetett felhívásra 52 intézmény jelentkezett, a kiválasztott óvoda a Balatonföldvári lett.

Dr. Mannheim Viktória (balról), a Bajai Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola folyosója kifestése után, ami 22 órás intenzív munka volt

Viktória addig nézegette a naptárját, míg végül az őrségi családi nyaralás során kiválasztott még egy települést, ami hazafelé útba esett. Így került a képbe Balatonszárszó, ahol a vakáció utolsó napjait újra falfestéssel töltötte.

“Aki járt már Balatonszárszón, tudja, hogy a településen él Süsü megálmodója, Csukás István – meséli a Magyarország Kúlnak Viktória. – Nem volt tehát kérdés, hogy a falakat olyan mesefigurákkal szépítem meg, amelyek Csukás egy-egy történetéhez kapcsolódnak. A falfestésre a családom is elkísért, támogatták, hogy a nyaralásunk utolsó napjait itt töltsük. Egyszerűen úgy éreztem, hogy olyan sokan jelentkeznek, hogy amennyi időm és erőm van, teljesítem a kéréseket, amelyekből azóta is hetente akár hét-nyolc érkezik.”

Süsü a balatonszárszói óvodában

A megjelenített Csukás meselakok közül a legnehezebb a versíró kutya, Kutyánszky Kázmér megfestése volt – mondta Viktória – A kutyus megfestése során nagyon ügyelnem kellett a megfelelő satír- és tónustechnika alkalmazására a foltok miatt. Süsü elkészítése önmagában 1,5 órát vett igénybe az alapozó festést követően. A leggyorsabban a Nagy Ho-Ho-Ho horgászt és a halakat tudtam felrajzolni a falra, náluk azonnal sikerült eltalálnom a megfelelő geometriai méretarányokat, radírozás nélkül. Számomra a legkedvesebb mesealak mégis az esernyővel repülő Töf-Töf, az elefánt.”

Kutyánszky Kázmér megfestése okozott némi technikai kihívást

Két csoport van az óvodában, a Katica egy katicát, a Pillangó pedig pillangókat kapott bónusz ajándékba  a csoportajtók közvetlen közelébe festve. Viktória ezt az utolsó pillanatban találta ki, már épp eltette volna az ecseteket és a festéket.

A gyerekek első találkozása falrajzokkal

A festésben 16 önkéntes vett részt, ők Tabról, Siófokról, és Szárszóról érkeztek. Ez volt az első olyan óvodafestésem, ahol az óvodavezető és minden óvónő rész vállalt a munkában” – teszi hozzá Viktória, akinek munkáját egy helyi festékbolt festékkel támogatta, az önkéntesek pedig egy étteremben kaptak ebédmenüt. Viktória elmondta, hogy az óvodavezető már elárulta Csukás Istvánnak, hogy mi történt, és hívták, hogy személyesen is megtekinthesse a falakat. A munka itt nem áll meg, az Ecsetre fel a Gyermekekért közösség többek között elvállalta a miskolci Onkohematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály utolsó és egyben legnagyobb kórtermének megszépítését.

Önkénteseken múlt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top