Magyarország kúl

Megunták a szereplést, kirepülnek a gemenci feketególya-fiókák

Bár még vissza-visszatérnek a fészekbe a kamasz fekete gólyák, valószínűleg már csak néhány napig lehet életüket nyomon követni.

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A három kamasz fekete gólya közül a legbátrabb július 10-én repült ki először a fészekből – írja a Baon.hu.

Azóta mindhárman vissza-visszatérnek a bázisra, hiszen a tojó még eteti őket, bár egyre ritkábban. A Gemencz Zrt. élő webkamerás közvetítésén néhány napig még megfigyelhető a sárga csőrű, fiatal fekete gólyák önállósodása.

Idén is rekordgyorsasággal, már február 26-án megérkezett a gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A szakemberek valószínűsítik, hogy minden évben Sára a párja. Az első tojás március 23-án került a fészekbe, a negyedik öt nap múlva bukkant fel.

Április 26-án kelt ki az első fióka, délután pedig testvére is csatlakozott. A harmadik 28-án, a negyedik május 1-jén bújt ki a tojásból. Pár nappal később Tóbiás a legkisebb fiókát elvitte a fészekből. Hasonló történt már 2015-ben, és a hirtelen lehűlés okozhatta ezt a viselkedést. Július 10-én történt az első kirepülés.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük 40 pár a Gemencben.

Kapcsolódó cikk:

Punks not dead – Nádasban rejtőző kócsagfiókák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top