Magyarország kúl

A magyar óriásnyúl annyira jól sikerült, hogy óvni kell a hamisítóktól

A hungarikum címre pályázik a magyar óriásnyúl, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt a tökéletesre sikerült őshonos fajtát megóvják a nyúlhamisítóktól. A Kaposvári Egyetem és a Magyar Óriásnyúl Tenyésztők Országos Egyesülete elkészíti az állat géntérképét.

A sonline.hu készített egy remekbeszabott interjút a Magyar Óriásnyúl Tenyésztők Országos Egyesületének elnökével, Bellovits Gyulával annak apropóján, hogy az egyesület és a Kaposvári Egyetem a jövőben a magyar óriásnyúl genetikájára fordít kitüntetett figyelmet.

A világon sokféle óriásnyulat tenyésztenek, van német és belga fajta is, és a Magyarországon kitenyésztett, itthon őshonos órisányúl is külön fajtának számít. A magyar óriásnyulat az „1900-as évek elején alakították ki”, és Bellovits szerint az állat igen jól sikerült. A nyúl „jól nevelt, jól szaporodik, jó a növekedési erélye, és nem olyan kényes mint más fajok”, éppen ezért hamisítók már többször szemet vetettek rá.

Az elnök szerint egy időben többen össze-vissza keresztezték a nyulakat, majd azt állították, hogy az a legjobb és megpróbálták eladni. A probléma szerinte abból adódott, hogy sokan átkeresztezték a magyar óriásnyulat a némettel, és utána ezt magyarként árulták tovább. Éppen ezért a hungarikum címére is pályázó magyar óriásnyúl – hasonlóan az itthon őshonos többi állathoz – védelemre szorul. Az egyesületet is ennek érdekében hozták létre, ez a szervezet tartja nyilván az állatokat, és jogosult törzskönyvet is kiadni. Az egyesület jelenleg hozzávetőleg 250-300 tenyészállatot tart nyilván, ezeket az óriásnyulakat legelsősorban a különösen egészséges húsukért tenyésztik.

Ugyanakkor nem elég a törzskönyvezés, kell egy kvázi útmutató is, amely alapján a jövőben nagyon könnyű lenne kimutatni, melyik az igazi magyar óriásnyúl és melyik a hamisított. Az egyesület az említett Kaposvári Egyetemmel elkészíti az állat géntérképét, és a genetikai állomány meghatározása alapján már egyértelműen ki tudják majd szűrni, ha „valaki idegen nyulat kevert a vérvonalba.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top